Dobijali platu iz budžeta a dve godine nisu radili

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobijali platu iz budžeta a dve godine nisu radili

VALJEVO - Vladajuća koalicija u Valjevu u kampanju za sledeće lokalne izbore želi da uđe bez balasta problematičnih javnih preduzeća pa je posle najave o transformaciji “Valjevo-turista”, koje je trebalo da se bavi razvojem i promocijom valjevskog turizma, pala odluka o gašenju Opštinske stambene agencije (OSA).

Gradsko veće (DS, DSS, SPS, G17 plus i SPO) donelo je odluku da OSA prestane da postoji, pošto je završila posao zbog kojeg je formirana, ali već dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz budžeta dobija po nekoliko miliona dinara za zaposlene koji ne obavljaju nikakav posao.

Pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović (DS) objašnjava da je Opštinska stambena agencija osnovana 2005. zbog sprovođenja SIRP programa socijalnog stanovanja i trajne integracije izbeglica u Valjevu. Pošto je taj posao, koji je podrazumevao izgradnju 77 stanova za izbeglice u tri zgrade, uz pomoć Vlade Italije kroz program UN „Habitat" okončan, kako kaže Milutinović, „time je završena osnovna funkcija preduzeća OSA".

- Stav gradske vlasti je da više nema potrebe da iz budžeta izdavajamo nemalu sumu novca za plate zaposlenih i ostale troškove preduzeće koje ne obavlja bilo kakvu delatnost. OSA je za prošlu i prvu polovinu ove godine iz gradske kase dobila oko osam miliona dinara, a nemaju nikakav rezultat rada - jasan je Milutinović.

Odluka Gradskog veća o gašenju tog JP naći će se, po hitnom postupku, i pred odbornicima gradskog parlamenta na zasedanju u četvrtak. Poslove koji su po osnivačkom aktu bili predviđeni za stambenu agenciju, ali koja ih nije sprovodila, kao i manji broj zaposlenih, preuzeće Gradska uprava i Direkcija za urbanizam i izgradnju Valjeva. S druge strane, direktor OSA Dragan Branković (DSS) nije bio zadovoljan obrazloženjem gradske vlade da je funkcija tog JP prestala završetkom SIRP programa.

- Gradske vlasti nikada nam u praksi nisu dale ingerencije za ostale poslove koji stoje u osnivačkom aktu agencije, poput upravljanja i održavanja javnog stambenog fonda. Nakon izgradnje tih 77 stanova, mogle su da nam budu data ovlašćenja za obavljanje tih i drugih delatnosti, što bi omogućilo da opstanemo na tržištu i da, u krajnoj liniji, više ne budemo korisnici novca iz gradskog budžeta - odgovara Branković koji je od gradskih vlasti zatražio da svi zaposleni dobiju otpremnine koje im po zakonu pripadaju.

Ukidanje OSA, inače, još pre godinu i po dana tražio je opozicioni Pokret za Valjevo navodeći da to JP služi isključivo za „uhlebljenje partijskih kadrova”.

Agenciju je u prethodnoj lokalnoj koalicionoj vlasti NS "dužila” SRS, a u poslednjem mandatu pripalo je "kvoti” DSS. Možda bi sadašnji koalicioni partneri (DS, DSS, SPS, G17 plus i SPO), zarad "mira u kući”, poštedeli OSA od gašenja, da to JP u procesu vođenja izgradnje 77 socijalnih stanova u Novom naselju, bloku Sretena Dudića i na Petom puku, nije probijalo ugovorene rokove, pa je nakon višemesečnog kašnjenja u izgradnji poslednjeg objekta, na adresu gradskih vlasti stiglo oštro pismo stranih donatora da će povući svojih 35 miliona dinara učešća u izgradnji, te da će Grad morati da plati penale.

Tada je iz vrha valjevskog DS obećano da će se sačekati sa konačnim useljenjem izbegličkih porodica u zgradu na Petom puku, "pa će se preispitivati odgovornost nadležnih u OSA”.

Gašenja će, kako kažu naši izvori, pošteđen biti „Valjevo-turist", još jedno JP sa spiska „problematičnih" čijim radom nisu zadovoljni gradski čelnici iz redova DS i SPS, a koje „duži" G17 plus. „Valjevo-turist", međutim, biće transformisan u Turističku organizaciju koja neće biti JP, oslobođen viška zaposlenih koji su posao dobili partijskom linijom, a njegova imovina vraćena Gradu.

Povezane vesti: Dobra plata za malo portparolskog rada

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.