Do sada najbolji rezultat studentskog tima Beoavia na takmičenju u Štutgartu

Izvor: TangoSix.rs, 20.Avg.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do sada najbolji rezultat studentskog tima Beoavia na takmičenju u Štutgartu

Studenati Katedre za vazduhoplovstvo i njihove kolege sa drugih smerova Mašinskog fakulteta u Beogradu u ponedeljak su se vratili iz Nemačke sa sedmog po redu takmičenja „Air Cargo Challenge“ u organizaciji evropskog udruženja studenata vazduhoplovnog inženjerstva Euroavia. Beoavia je osvojila 19. mesto u ukupnom plasmanu u konkurenciji 27 takmičarskih timova sa evropskog kontinenta.
Kako su iz Beoavie po povratku rekli za Tango Six, takmičenje je proteklo u izazovima, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << popravkama letelice na licu mesta a  sudije, kako kažu, nisu bile naklonjene našem timu. Slađana Matić, marketing koordinator Beoavia tima kaže za naš portal da je u ključnim trenucima takmičenja radio i inat:
Srpska ekspedicija u Štutgartu / Foto: Beoavia – Prvog dana takmičenja imali smo dva leta. Prvi let nam je prošao besprekorno. Drugi let nam se nije računao jer smo, navodno, preleteli preko safety zone. Kažnjeno je samo par timova, dok se Nemcima, Italijanima i Česima sve praštalo i gledalo kroz prste. Otpadali su im delovi, pucale su konstrukcije, što po pravilima takmičenja znači da se za taj let ne dobijaju poeni. U želji da nadoknadimo izgubljene poene, stavili smo veći teret. Letelica je odlično podnela teret, vrlo brzo je uzletela ali smo ubrzo izgubili kontrolu nad njom, srušila se i pala na tlo.
Razlog za pad letelice je otkaz elektromotora. Polomio nam se trap i letelica se rastavila. Uspeli smo za jedan dan da popravimo celu letelicu, srpski inat nam nije dao da odustanemo.
Sastavljanje / Foto: Beoavia Raven spreman za let / Foto: Beoavia Čista aerodinamika i korisni teret / Foto: Beoavia Popravka je bila uspešna i naša letelica je ponovo poletela i imali smo dobro vreme. Zbog loše organizacije organizatora takmičenja, samo jedan let smo imali poslednji (treći) dan, jer je poljoprivrednik sređivao njivu pored nas i nije bilo sigurno leteti. Takođe, drugi dan takmičenja je otkazano letenje jer su vremenski uslovi bili veoma loši. Takmičenje je prekinuto kada su stigli do polovine spiska takmičara. Trećeg dana takmičenja, spisak za letenje je započet iz početka, umesto da se nastavi od prethodnog dana. Što nije bilo fer prema timovima koji nisu stigli da lete zbog vremenskih uslova.
Modularna konstrukcija, trud i osmesi / Foto: Beoavia Mislim da je ovo baš veliki uspeh za naš tim. Svi timovi projektuju letelicu dve godine, imaju mnogo više vremena da ispravljaju greške i da vežbaju letenje. Mi smo sav posao uradili za godinu dana. Letelica nam je bila havarisana, nismo potonuli. Svi smo bili složni i sastavili smo je ponovo i ona je opet poletela. Mnogo smo naučili, videli smo greške koje smo napravili i sigurna sam da će naš tim napredovati i da je već mnogo napredovao. – kaže Slađana.
Podsetimo, Beoavia je u poslednjim danima pred odlazak u Štutgart doživela peh sa jedinom od generalnih sponzora. Vazduhoplovna javnost se mobilisala i pomogla im da ostvare svoj višemesečni san. Zahvaljujući uplatama trinaestoro osoba i kompanijama Vansi (Aerodrom „Nikola Tesla), pivari Dogma, kompaniji Mejnstrim, Everest, Koneleku i Nezavisnom sindikatu Vodovoda Beoavia je bila u prilici da se takmiči sa svojim kolegama iz Evrope.

The post Do sada najbolji rezultat studentskog tima Beoavia na takmičenju u Štutgartu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.