Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do sada akreditovana trećina fakulteta

Juče dozvole dobili beogradski Rudarsko-geološki i Farmaceutski fakultet, novosadski Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet iz Subotice, kragujevački Mašinski, niški Pravni i Ekonomski fakultet, Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju pri Univerzitetu „Singidunum”, kao i ceo Univerzitet „Singidunum”

Posle dva ciklusa akreditacije, od aprila prošle godine dozvole za rad dobila je jedna trećina visokoškolskih ustanova, odnosno 55 studijskih programa viših >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i visokoobrazovnih ustanova, od kojih osam beogradskih fakulteta. Uverenja su juče uručena predstavnicima osam fakulteta i jednog univerziteta koji su učestvovali u drugom krugu akreditacija. Dozvole su dobili beogradski Rudarsko-geološki i Farmaceutski fakultet, novosadski Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet iz Subotice, kragujevački Mašinski, niški Pravni i Ekonomski fakultet, Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju pri Univerzitetu „Singidunum”, kao i ceo Univerzitet „Singidunum”.

Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, kaže da dva fakulteta nisu dobila uverenja, jer nisu platila iznos potreban za akreditaciju, što je njihova zakonska obaveza, ali se nada da će i taj uslov uskoro biti ispunjen.

– U toku je treći ciklus u kome će učestvovati 50 fakulteta i 413 studijskih programa, a počeli smo podelu recenzija i za četvrti krug gde ćemo imati 40 fakulteta i oko 500 studijskih programa – objašnjava Arsenijević, ističući da je oko dve trećine fakulteta u Srbiji ostalo da se akredituje u dva poslednja ciklusa.

Ovaj proces, inače obavezan uslov da fakulteti dobiju dozvolu za rad, počeo je 2007. godine i trebalo bi da bude završen do kraja 2009. ili početkom 2010. godine, a predviđen je i peti krug za fakultete koji idu na „popravni”, odnosno koji treba da ispune dodatne uslove. Akreditacija neće zaobići ni univerzitete, a do sada su samo dva dobila dozvole za rad – Univerzitet u Novom Pazaru i privatni Univerzitet „Singidunum”.

– To su integrisani univerziteti i lako ih je akreditovati, jer, budući da fakulteti nisu zasebna pravna lica, oni odjedanput daju dokumentaciju za svoje fakultete i istovremeno se akredituju i fakulteti i univerzitet. Fakulteti u sastavu velikih državnih univerziteta moraju da traže dozvolu za rad posebno jer imaju status pravnog lica – kaže Arsenijević.

Univerziteti će se akreditovati u poslednjem redovnom krugu jer se čeka da prvo njihovi fakulteti dobiju dozvole za rad. Preduslov za akreditaciju univerziteta je, naime, da imaju akreditovana najmanje tri fakulteta iz tri različita naučna polja koji imaju sva tri nivoa studija, akademske, master i doktorske.

Neki od kriterijuma koje fakulteti moraju da ispune jesu odgovarajući prostor za održavanje nastave, kvalifikovanost nastavnog kadra, organizacija rada fakulteta, kvalitet studijskog programa. Dokumentacija koja se priprema za komisiju je vrlo obimna i često ima više od 10.000 strana, a ukupno 1.000 recenzenata obavlja proveru kvaliteta studijskog programa.

– Ova faza zove se „nulta akreditacija”, jer do sada nijedan fakultet nije bio akreditovan. To moramo učiniti, jer je to jedan od zahteva da bi se ušlo u zajednički prostor evropskog obrazovanja. Evaluacije fakulteta i akreditacije sprovodiće se i posle ovoga – kaže Arsenijević.

Naime, fakulteti će prolaziti spoljnu evaluaciju, kada će ih ocenjivati komisija, a imaće i ponovne akreditacije kako bi se uslovi studiranja poboljšavali i unapređivali. Ciklusi akreditacije obavljaće se u pravilnim razmacima, na svakih četiri ili pet godina, na primer, ali i na zahtev Ministarstva prosvete ili Nacionalnog prosvetnog saveta – objašnjava Arsenijević.

J. Beoković

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osam fakulteta dobilo dozvole

Izvor: B92, 05.Dec.2008, 12:37

Beograd -- Osam fakulteta i jedan univerzitet, koji su učestvovali u drugom krugu akreditacije, danas je dobilo dozvole za rad... Dozvole su dobili Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda, novosadski Filozofski fakultet, beogradski Farmaceutski fakultet, niški Pravni fakultet, Ekonomski fakultet iz...

Nastavak na B92...

Završen drugi krug akreditacija

Izvor: RTS, 05.Dec.2008

Osam fakulteta i jedan univerzitet, koji su učestvovali u drugom krugu akreditacije, dobilo je dozvole za rad. Žarko Obradović naveo da se time Srbija svrstava u deo evropskog obrazovnog sistema...Dozvole za rad dobili su: Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda, novosadski Filozofski fakultet,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.