Do planiranih 60  bodova postepeno

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do planiranih 60 bodova postepeno

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete Srbije će predlog da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava razmotriti nakon 23. septembra, za kada je zakazana sednica Konferencije univerziteta u Srbiji, najavio je juče resorni ministar Žarko Obradović, a prenosi Beta.

- Ukoliko predlog Univerziteta u Beogradu bude jedinstven stav svih univerziteta u Srbiji ministarstvo će to uobličiti u okviru izmene i dopune postojećeg zakona i dati u skupštinsku proceduru kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << što pre rešili to pitanje i stvorili uslove da se što veći broj studenata upiše na narednu godinu - rekao je Obradović.

Predlog Univerziteta u Beogradu predviđa da se broj bodova za upis naredne godine studija postepeno povećava kako bi se 2010. godine stiglo do zakonom propisanog uslova od 60 poena za upis naredne godine studija.

Uslove upisa naredne godine studija trebalo bi regulisati tokom oktobra pošto fakulteti tada obavljaju upis i overu semestara.

Parlament odlučuje

Ministar prosvete očekuje da će parlament pokazati razumevanje i omogućiti da izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju budu donete na vreme.

- Time stvaramo uslove da na jedan regularan, zakonit način stvore uslovi da što veći broj studenata upiše narednu godinu. Svi imamo interes da to tako bude i mislim da u tom slučaju neće biti razlike između vlade i opozicije - naveo je Obradović.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će se odmah nakon što Ministarstvo prosvete parlamentu dostavi izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju taj predlog, zbog svog značaja, brzo naći na dnevnom redu.

- Ako parlament bude radio energično mislim da najmanje ima razloga da se odugovlači tematika obrazovanja, tu se ne razlikujemo po partijskim bojama. Bitno je samo da Ministarstvo prosvete predlog dostavi na vreme kako bi se ispoštovala procedura pre nego što taj akt i zvanično bude stavljen na glasanje u parlamentu - istakla je Đukić- Dejanović.

Kako je ranije izjavio Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević postepeno povećanje broja bodova odnosi se isključivo na „budžetske studente“, pošto je za samofinansirajuće akademce zakonom utvrđeno da narednu godinu studija mogu upisati sa 37 bodova.

Prema predlogu Univerziteta u Beogradu studenti koji su školske 2007/08. godine bili brucoši da bi upisali narednu godinu studija moraju da steknu 43 poena.

Krediti već potrošeni

Studentima koji školske 2008/09. godine upisuju prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija biće potrebno 49 bodova.

Izuzetak je generacija studenata koja je studije počela školske 2006/07. godine i koja je prošle godine mogla da upiše drugu godinu studija sa 37 poena.

Studenti te generacije umesto da drugu godinu studija upišu sa obaveznih 60 poena dobili su 23 boda kredita koje imaju pravo da iskoriste u bilo kojoj narednoj godini studija.

Mnogi su te bodove već iskoristili, a sada bi tim studentima trebalo da bude omogućeno da dobiju još šest bodova kredita.

Tako će, na primer, student koji je fakultet upisao 2006/07. godine i protekle školske godine potrošio sva 23 boda kredita, treću godinu studija moći da upiše ako osvoji 54 poena.

Ni60EPSBbodovanijedovoljno!

Imam60bodova,ociscenugodinuujunuiubedljivonajjaciprosekpanecedameprimenabudzet.PrimilisunjihsestoroodkojihjedanimacakimanjeESPBbodovaanikoodnjihnemaprosekniosamdokjemojprekodevet.Zalbenepomazuarazlogimjestosamjedanispitkojisumipriznalipolozilanadrugomfakultetu.Priprenosenjuispitanaravnonisambilaobavestenadacuposleimatiproblemazaupisnabudzet.Sadanemampravaninastipendiju,aninadudabimesledecegodineprimilinabudzet.Kriterijumisuuzasnonepravedniinekototrebadakontrolise.Neznamkomedasezalim,anemamnimotivvisedabudemuspesanstudentkadtoociglednonijenibitno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.