Do kraja godine biće regulisana svojinska prava u Srbiji

Izvor: Blic, 30.Avg.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine biće regulisana svojinska prava u Srbiji

Posle više od mesec dana, javna rasprava o nacrtima dva ključna zakona kojima bi trebalo konačno da se reše svojinska prava u Srbiji, ušla je u završnicu. Već u četvrtak, prvog septembra zakoni o javnoj svojini i vraćanju oduzete imovine i obeštećenju biće poslati Vladi Srbije na usvajanje, nakon čega će se sredinom meseca o njima izjašnjavati srpski parlament

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, na sastanku sa gradonačelnicima I predsednicima opština ponovio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da će zakonska rešenja predviđena nacrtom zakona o javnoj svojini u najvećoj mogućoj meri biti usklađena sa interesima lokalnih samouprava i opština.

- Nakon toga će se znati šta kome pripada u državi i ovaj zakon, uz Zakon o restituciji će urediti tu oblast. Zakon će omogućiti da predstavnici opština ubuduće ne moraju da traže saglasnost republičke vlade za različite dozvole, već da mogu odmah i bez odlaganja da realizuju važan projekat koji ima za cilj da otvori radna mesta - rekao je Đelić tokom javne rasprave koja je organizovana u Centru "Sava" u Beogradu.

Poput mnogih koji su učestvovali u javnoj raspravi i Stalna konferencija gradova I opština imala je svoje zamerke. Jedan od predlotga da se rok od godinu dana za upis raspolaganja javnom svojinom pomeri na dve do tri godine, najverovatnije će biti prihvaćen.

- Po isteku tog roka, ukoliko se lokalna samouprava ne registruje kao korisnik javne svojine, ona će preći u nadležnost republike, a daljeg pomeranja roka neće biti, objasnio je Đelić.

Tokom javne rasprave prihavećeno je i rešenje da se vode definišu kao nacionalno bogatstvo kako se ne bi desilo da neko ko na primer pravi branu ili vestačko jezero može da se upise kao vlasnik te svojine.

Kako je Đelić najavio, do kraja godine biće usvojene izmene i dopune zakona o javnim nabavkama, zakona o koncesiji, kako bi u potpunosti bilo regulisano pitanje svojine u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.