Do divlje ptice i preko oglasa

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do divlje ptice i preko oglasa

Zbog hvatanja, držanja u zarobljeništvu i nuđenja na prodaju zaštićenih vrsta ptica protekle prekršajno je kažnjen novčanom kaznom jedan Somborac, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prema podacima društva, Prekršajni sud u Somboru osudio je L.S. iz ovog grada na plaćanje novčane kazne od 75.000 dinara i svih sudskih troškova zbog hvatanja, držanja i nuđenja na prodaju devet strogo zaštićenih vrsta ptica. Osuđeni je prijavljen Pokrajinskoj inspekciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za zaštitu životne sredine za držanje krstokljuna, ali su prilikom inspekcijskoj nadzora kod njega zatečene i dve žutarice, dve zebe, dva čiška i jedan češljugar.

Sve su to strogo zaštićene vrste u Srbiji. One su oduzete i prebačene u prihvatilište za divlje životinje zoo-vrta na Paliću, radi oporavka i kasnijeg puštanja u prirodu - navodi Marko Tucakov, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode.

Okrivljeni Somborac, koji je i pre nekoliko godina bio osumnjičen za ista dela, trgovinu divljim pticama javno je oglašavao preko jedne popularne internet stranice za kupovinu i prodaju, na osnovu čega je i prijavljen. Prema saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, inspekcija je utvrdila da je češljugar u trenutku kontrole bio van volje u sopstvenom kavezu, i bio je namenjen za mamac koji privlači u klopke druge divlje ptice pevačice. Ornitolozi zato podsećaju građane da je Zakonom o zaštiti prirode i međunarodnim ugovorima koje je Srbija potpisala, strogo zabranjeno hvatanje ptica iz prirode, držanje u zarobljeništvu i trgovanje njima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.