Đorđević sa MMF-om o penzionim i socijalnim davanjima

Izvor: RTS, 04.Feb.2019, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević sa MMF-om o penzionim i socijalnim davanjima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi šef Misije Džejms Ruf, o unapređenju sistema socijalne zaštite, stanju finansija u Penzijsko-invalidskom fondu i socijalnim davanjima.
Zoran Đorđević je rekao da je briga o najstarijim građanima Srbije bila i ostala jedan od prioriteta rada Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije, te da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

"Sa predstavnicima MMF-a razgovarali smo o prihodima PiO fonda u 2019. godini kao i predmetu izmene i dopune Zakona o PiO. Pokazatelji govore da zahvaljujući vrednom radu i kontinuiranim zalaganjem imamo dobre rezultate. Verujemo da ćemo uskoro imati lepe vesti za naše najstarije građane, a to je povećanje penzija, a nadamo se i povećanju plata", rekao je Đorđević.
Na sastanku je bilo reči i o rezultatima rada Inspektorata za rad i njegovom uticaju na ekonomiju, kao i o radu Ministarstva rada - odnosno o prioritetima za 2019. godinu i dosadašnjim rezultatima.
"Predstavili smo sve što smo uradili po pitanju optimizacije, sistematizacije radnih mesta, analize poslovnih procesa i naših planova koji će nam omogućiti da u budućnosti imamo efektivniji rad. Razgovarali smo o planovima za izmenu i dopunu Zakona o socijalnoj zaštiti i sprovođenju projekta 'socijalna karta', koji je jedan od prioriteta rada Ministarstva", rekao je Đorđević.
Ministar je rekao i još neki zakoni treba da uđu u skupštinsku proceduru, a koji će unaprediti uslove života i rada svih naših građana. Osim zakona o socijalnim kartama, važni su još i zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu, zakon o agencijskom zapošljavanju i zakon o socijalnom preduzetništvu.
Povećanje plata i penzija
Đorđević je, na svečanoj dodeli sertifikata polaznicima obuka za ručno tkanje, necanje i vez, poručio i da Srbija više nije u krizi, pozivajući se na pozitivne ocene MMF-a, i najavio nova povećanja plata i penzija u ovoj godini.

"Mi imamo plus u budžetu jer je veća naplata doprinosa nego što smo očekivali, u skladu sa tim možemo obećati da će doći do povećanja plata i penzija u ovoj godini", rekao je Đorđević.
Ukazao je na to da je cilj Vlade da još transparentnije rasporedi finansijske mogućnosti prema svim građanima, uključujući i socijalno ugrožene.
Cilj je da nezaposlenost u 2019. godini bude jednocifrena, sa jasnim ekonomskim planom da mladi ostanu u Srbiji, rekao je Đorđević.
Govoreći o nezaposlenosti, ministar je istakao značaj projekta obuke žena sa sela za održavanje starih zanata, poput ručnog tkanja, necanja i veza.
Đorđević je poručio da će resorno ministartvo i Nacionalni centar za zapošljavanje i ubudeće pružati podršku ženama za edukovanje i za plasiranje tradicionalnih rukotvorina, ne samo zbog njihove egzistencije već i zbog očuvanja kulturnog nasleđa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Djordjević sa MMF: Verujem i nadam se da će uskoro doći do povećanja plata i penzija

Izvor: Beta, 04.Feb.2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević razgovarao je danas sa predstavnicima  Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prihodima Penzijsko - invalidskog fonda u 2019. godini i izrazio verovanje da će doći do povećanja penzija i plata.Kako se navodi u saopštenju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.