Đilasov program za tajkune!

Izvor: Kurir, 23.Feb.2013, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilasov program za tajkune!

Ideja uvođenja fiksnog kursa je nebulozna i odgovara uvozničkom lobiju i onima koji su se obogatili na grbači naroda, kažu stručnjaci

BEOGRAD - Okruglo, pa na ćoše.

Ideja Dragana Đilasa, pred­sednika Demokratske stranke, o fiksnom kursu je nebulozna stvar, a formiranje razvojnih i izvoznih banaka je neizvodljivo pri ovakvim političkim uticajima. Ne mogu nas lečiti oni koji su nas zarazili - tvrdi Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i srednjih preduzeća.

Nestručan plan

Povodom nedavno obelodanjenog ekonomskog programa DS, on za Kurir kaže da strategije moraju i mogu doneti privrednici i stručnjaci u javnoj raspravi, a ne partijski jurišnici.

- Posebno je besmisleno opredeljenje da se formiraju državne firme i pominjanje PKB kao primera - ističe Knežević.Povodom Đilasove mere „Potrebno je da pređemo na fiksni kurs dinara, jer on odgovara proizvođačima i građanima, za razliku od trenutnog, koji pre svega odgovara uvoznicima, bankarima i državi“, ekonomista Danica Popović za jedan dnevni list je napisala da je tačno, uglavnom, sve suprotno:

- Uvoznicima više odgovara fiksni kurs, dok kurs koji bi odgovarao svim proizvođačima - jednostavno ne postoji. Pretežno uvoznicima odgovara fiksni, a izvoznicima fleksibilni kurs, to jest trenutni, kako ga zove predsednik DS. Znači, devizni kurs koji on predlaže odgovaraće upravo uvoznicima, tajkunima i građanima bez ušteđevine.

Pokazao da ne zna

Ekonomista Ljubomir Madžar objašnjava za Kurir da je DS bio skoro deset godina na vlasti i imao je više šansi da pokaže šta zna, ume i može. Zato je iznenađen ovim programom nakon duge vladavine u kojoj je DS pokazao šta ne zna i ne ume.

- Ne sviđa mi se insistiranje na državnim kombinatima i preduzećima, to nije u skladu s duhom vremena. Ako je išta iskustveno dokazano, to je da državni sektor u privredi ne može dati dobre rezultate. To što se ne ulaže u agrar država ne rešava svojim ulaganjem, već stvaranjem poslovnog ambijenta - navodi Madžar.

Fiksni kurs loša ideja

Ljubomir Madžar smatra da je fiksni kurs loša ideja jer se svet menja i sve mora da se prilagođava, pa i kurs.

- Fiksni kurs je dobar u kratkim periodima nakon velikih inflacija, da bi se smirile cene, jedno pola godine - dodaje on.

Glavne ideje Đilasovog programa

♦ prioriteti - prehrambena industrija, poljoprivreda, energetika, IT sektor, infrastruktura, zatim izvozne firme

♦ razvojna i izvozna banka

♦ nova državna preduzeća (poljoprivreda)

♦ javno-privatno partnerstvo

♦ ulaganja u samozapošljavanje i razvoj porodičnih firmi (do 10 zaposlenih)

♦ fiksni kurs dinara

♦ plan za ubrzan razvoj prvih 10 gradova u Srbiji

♦ zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta

♦ ukidanje monopola u privredi

♦ restrukturiranje javnih preduzeća

♦ program „10.000 stručnjaka“, kroz koji ćemo školovati uspešnu decu koja žele da rade za državu

♦ nivo izdvajanja poslodavaca za lična primanja zaposle-nih da ne pređe 50 odsto neto zarade

♦ da nema porodice u kojoj niko nije zaposlen

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.