Izvor: B92, 13.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić na samitu CEI

Bukurešt -- Potpredsednik vlade Božidar Đelić razgovarao je u Bukureštu sa predstavnicima EBRD-a i EIB-a o finansiranju tehnologije za zapadni Balkan.

Boraveći na samitu osamnaest zemalja Centralnoevropske inicijative, Đelić je sa predsednikom EBRD Tomasom Miroom i predsednikom EIB Filipom Majštatom razgovarao o alociranju fonda za talentovane inženjere i naučnike na zapadnom Balkanu.

Đelić je rekao da će Srbija na konferenciji EU-zapadni Balkan, početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decembra, predložiti da se "unutar odobrenog paketa od 1,1 milijarde evra alocira jedan fond za finansiranje tehnologije na zapadnom Balkanu" i za to tražio podršku banaka.

"Iz tog fonda bi se finansirala realizacija ideja, izuma, projekata naših talentovanih inženjera i naučnika u njihovim zemljama, u regionu, kako naši talenti ne bi bili gurnuti u emigraciju", rekao je Đelić.

Reč je o investicionom fondu od 100 miliona evra za finansiranje visoke tehonologije na zapadnom Balkanu.

Đelić je predložio da se na samitu u Kordobi izradi jedinstvena evropska politika za Rome, pošto je u pitanju "manjina koja je prisutna u svim evropskim zemljama i nama je važno da cela Evropa preuzme inicijativu da bi poboljšala život pripadnicima romske zajednice".

On je naglasio da Srbija, kao država, mora da radi na ostvarivanju svojih nacionalnih ciljeva i ocenio je da je "pozitivno" što je juče Evropski parlament, odlukom o viznom režimu, "ogromnom većinom dao novu slobodu" građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Na samitu se razgovaralo i o pragmatičnijoj saradnji u okviru CEI i o zajedničkim projektima u infrastrukturi i energetici.

Crna Gora je danas od Rumunije na godinu dana preuzela predsedavanje Centralnoevropskoj inicijativi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić u Bukureštu sa predsednicima EBRD i EIB

Izvor: EMportal, 13.Nov.2009

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je danas u Bukureštu sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) o finansiranju tehnologije za zapadni Balkan.

Nastavak na EMportal...

Đelić za Balkanski fond za tehnologiju

Izvor: RTS, 13.Nov.2009

Na samitu zemalja Centralnoevropske inicijative u Bukureštu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić predložio formiranje fonda za finansiranje razvoja tehnologija na Zapadnom Balkanu i izradu jedinstvene evropske politike za Rome. ..Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić razgovarao je u Bukureštu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.