Đelić: Želimo članstvo u CERN-u

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Želimo članstvo u CERN-u

Ženeva -- Srbija je pokrenula postupak učlanjenja u Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja, izjavio je u Ženevi potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

"Zahvaljujući dobrom radu naših fizičara, imamo velike šanse da u narednih nekoliko godina postanemo punopravna članica CERN-a", rekao je Đelić agenciji Beta posle ceremonije predstavljanja velikog hadronskog akceleratora.

Đelić, koji je i ministar nauke, sastao se juče u Ženevi sa generalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktorom CERN-a Robertom Ajmarom i delegacijama Rumunije, Mađarske, Poljske, Japana, Nemačke, Izraela, kao i sa drugim čelnicima te organizacije.

"Mi smo učesnici najvećeg eksperimenta u istoriji čovečanstva. Veoma sam ponosan na naše fizičare, koji već dve decenije rade pod teškim okolnostima", kazao je Đelić i dodao da se Srbija vratila na svetsku scenu fizike.

Ministar nauke je istakao da je članstvo u CERN-u od velikog značaja za Srbiju zbog toga što bi fizičari iz Srbije bili u centru istraživanja.

"Želimo da radimo na tome da se primeni ova fundamentalna nauka na medicinu, energetiku", naveo je Đelić i dodao da nije lako postati članica CERN-a, zbog čega je još veća čast biti u Ženevi.

Đelić je rekao i da bi srpska privreda mogla da ima velike koristi, kako u naučnim primenama, tako i za proizvodnju opreme neophodne za velika istraživanja.

U CERN-u je juče održana velika ceremonija svečanog predstavljanja velikog hadronskog akceleratora, najvećeg na svetu. Mašina bi trebalo da stvori uslove slične onima nastalim posle Velikog praska.

Skupljanjem brojnih podataka, iz četiri detektora, fizičari očekuju da će doći do odgovora na najvažnija pitanja nastanka svemira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.