Izvor: B92, 11.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Poboljšanje položaja Roma

Niš -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio da je u budžetu za narednu godinu planirano desetostruko više novca za poboljšanje položaja Roma u Srbiji.

"Krenuli smo sa 120 miliona dinara, a već za narednu godinu planirani iznos je 1,1 milijarda dinara. Sredstva su namenska i predviđena su za ostvarivanje tri cilja: za obrazovanje, za normalno stanovanje i zapošljavanje pripadnika romske zajednice", rekao je Đelić.

On je i predsednik Saveta za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade Roma kojom Srbija predsedava.

On je napomenuo da je edukacija najbolji put izlaska iz siromaštva i izrazio nadu da će sa Evropskom bankom biti postignut dogovor o obezbeđivanju zajma od nekoliko desetina miliona evra za poboljšanje uslova stanovanja svih Roma u Srbiji.

U Srbiji živi oko 450.000 pripadnika romske zajednice, a dve trećine živi u nehigijenskim uslovima, napomenuo je Đelić.

U pogledu zapošljavanja, Đelić je rekao da u početku mora postojati pozitivna diskriminacija, ali da solidarnost mora biti i uslovljena.

"Onaj koji pomaže mora da vidi da se rezultati postižu i da romska deca idu u školu, niko ne može biti na budžetu zauvek", kazao je potpredsednik vlade.

Na pitanje da li će Romima na jugu Srbije biti omogućen besplatan upis u matične knjige kao što je to u Vojvodini, Đelić je rekao da se o tome razmišlja, ali i da postoje veliki problemi u obezbeđivanju svih potrebnih papira za pripadnike romske zajednice koje oni do sada nisu posedovali.

Đelić je sa predstavnicima romske zajednice Nišavskog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga razgovarao o Nacrtu strategije za unapređenje položaja Roma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.