Đak zapalio zbornicu

Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đak zapalio zbornicu

NOVI PAZAR - Učenik četvrtog razreda novopazarske gimnazije M. G. podmetnuo je požar u zbornici juče ujutro oko 1.30.

On se u školu ušunjao kroz pomoćne prostorije, a noćni čuvar Savko Đukić zatekao ga je na delu, pozvao je vatrogasce i počeo da gasi vatru koja je zahvatila zid zbornice. M. G. se sam prijavio policiji i priznao da je podmetnuo požar. Pošto je sprečeno širenje požara van zbornice, nastava se juče normalno odvijala, a šteta je procenjena na 40.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara.

Samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj intervenciji noćnog čuvara Savka Đukića izbegnuta je katastrofa, ocenjuju u školi, jer da je požar uzeo maha, mogao je zahvatiti celu zgradu Gimnazije.

- Pretrpeli smo znatnu materijalnu štetu u zbornici, ali smo srećni što nije došlo do većeg požara jer, da nije bilo noćnog čuvara, ceo događaj bi bio daleko tragičniji. Požar je mogao da se proširi i sada se vidi da su školama potrebni noćni čuvari. Da nije bilo noćnog čuvara, pitanje je da li bi se danas mogla održati nastava u školi - rekao je direktor Gimnazije Zoran Milosavljević. On je saopštio da se učenik M. G. sada nalazi pod roditeljskim nadzorom. Među učenicima kruži priča da je njihov drug M. G. veoma inteligentan, čak natprosečno nadaren đak koji se isticao po raznim znanjima i interesovanjima, ali da je u poslednje vreme počeo da se čudno ponaša. Njemu je zbog čudnog ponašanja nedavno zabranjeno da putuje u inostranstvo na ekskurziju, kako ne bi napravio neki problem. Kako saznajemo, razlog podmetanja požara nije bila namera da se zapale dnevnici sa đačkim ocenama, jer se oni ne čuvaju u zbornici.

Načelnik vatrogasne jedinice u Novom Pazaru Zoran Milovanović rekao je „Blicu” da su vatrogasci posle intervencije u Gimnaziji pričinjenu štetu procenili na 40.000 dinara.

- Šteta i nije velika, jer je mogla biti znatno veća da nije bilo hitne intervencije i hitnog poziva. Da se plamen proširio, bila bi potrebna teža protivpožarna intervencija. Lako smo lokalizovali ovaj požar i potom ga ugasili - rekao je Milovanović.

Krali knjige i prijavljivali bombe

Požar u novopazarskoj gimnaziji nije prvi teži incident koji su učenici ove škole napravili, ali jeste jedan od retkih, budući da sličnih „nestašluka” nije bilo godinama. Daleke 1991. godine grupa učenika, koji do danas nisu otkriveni, ukrala je 23 udžbenika iz Gimnazije. Pre dve godine nastava u Gimnaziji je dva puta prekinuta jer su registrovane anonimne dojave o postavljenoj bombi. Srećom, dojave su bile lažne, a policija je identifikovala učenike koji su se na ovaj način poigrali sa nastavom i oni su kasnije izbačeni iz škole.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.