Đaci u Gori ne idu u školu

Izvor: Politika, 04.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci u Gori ne idu u školu

Kosovsko ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije vrši pritisak na direktore, nastavnike i roditelje da se odreknu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije

Kosovska Mitrovica – Već treći dan zatvorene su dve osnovne škole u Gori, u opštini Dragaš, jer kosovsko ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije vrši pritisak na direktore, nastavnike i roditelje da potpišu ugovore sa ovim ministarstvom i odreknu se plana i programa Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prosvete Republike Srbije.

U Osnovnoj školi „Zenuni Brod” u Brodu, u kojoj nastavu pohađa 110 đaka, nastavnici danonoćno dežuraju jer su im opštinske vlasti zapretile da će promeniti bravu na ulaznim vratima. Pritisak kosovskih vlasti je i u školi „22. decembar” u selu Restelica, u opštini Dragaš, gde živi 3.000 Goranaca i gde nastavu pohađa 550 učenika. Kako za „Politiku” kaže Ali Abdi, predsednik opštine Gora, zamenik ministra obrazovanja, nauke i tehnologije Balži Usmena, koji je inače rodom iz Broda, izričito je rekao da će, ukoliko ne potpišu ugovore sa kosovskim ministarstvom, zaposleni biti na silu izbačeni iz škole.

– Ovo je samo nastavak pritiska na nastavnike i roditelje, jer poznato je da od septembra osnovci ne mogu da prate nastavu u Dragašu, u školi „Nebojša Jerković” – kaže Ali Abdi, naglašavajući da uprkos svemu roditelji ostaju pri stavu da deca pohađaju školu prema nastavnim planovima Republike Srbije, kojoj su oduvek bili lojalni.

Abdi navodi i da su ljudi iz opštine Dragaš nastavnom osoblju pretili čak i – likvidacijom.

Da škole u Gori ne rade, a da su pretnjama izloženi i nastavnici u selu Rapča, potvrdio je za naš list i Predrag Stojčetović, načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju, dodavši da je o svemu obavešteno Ministarstvo prosvete, ali i Ministarstvo za KiM, koje preko OEBS-a i UNMIK-a traži zaštitu za đake, ali i čitavu goransku zajednicu.

I Stojčetović kaže da je od direktora škola sa ovog područja dobio informaciju o pretnjama likvidacijom.

– Ukoliko neki roditelj bude želeo da njegova deca uče po nastavnom planu kosovskog ministarstva, mi nećemo imati ništa protiv, mada sam ubeđen da se tako nešto neće dogoditi. Na strani smo i roditelja i đaka, a nedavno smo nekako uspeli da rešimo problem osnovaca iz Dragaša. Đaci od prvog do četvrtog razreda su raspoređeni u dvojnim odeljenjima u selima oko Dragaša, dok viši razredi imaju svojevrsnu konsultativnu nastavu koja se održava u hodnicima škole – kaže Stojčetović.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.