Izvor: B92, 13.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci sami sebi ograničili izlaske

Paraćin -- Đaci Srednje ekonomske škole u Paraćinu preduhitrili su Ministarstvo prosvete.

Učenici su sami organizovali akciju kojom mlađe od 18 godina pozivaju da ranije izlaze u grad. Bolje nego bilo kakav zakon, poziv učenika prihvatile su i ostale škole u gradu. "Želimo da sprečimo bilo kakvu državnu prohibiciju, prohibiciju opštinskih vlasti. Pozvali smo mlade da izlaze ranije zbog njihove bezbednosti", kažu učenici.

"Imamo podršku vršnjaka, drugova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece ispod 18 godina koja imaju zabranu od roditelja da se vraćaju kući posle 12.00 ili 1.00. Jedino što treba uraditi je da kafići skrate radno vreme jer ti kafići postoje zbog nas, a ne mi zbog njih. Ako oni budu radili kraće i mi ćemo izlaziti ranije", kažu đaci.

Ministar oduševljen

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović, koji je posetio đake u Paraćinu, nije krio oduševljenje što te učenike nije morao da ubeđuje u ispravnost zabrane izlazaka. "Želimo da Paraćin bude model za sve gradove u Srbiji. Ne trebaju nam ni zakoni ni policija ni opštine kad imamo vas, pametne, normalne i zdrave", rekao je ministar.

U gradovima u kojima učenici ne budu prihvatili zabranu mogla bi biti primenjena mera iz Jagodine, u kojoj su uvedene kazne od 150.000 dinara za vlasnike kafića u kojima se posle ponoći zateknu deca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.