Izvor: B92, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci očistili Krnjaču

Beograd -- Đaci Poljoprivredne škole u Krnjači tri dana u masovnoj akciji čistili otpad po celom naselju i prilazima Krnjači.

Đaci Poljoprivredne škole u beogradskom naselju Krnjača velikom proslavom su obeleželi kraj Čarolije, trodnevne masovne akcije čišćenja otpada po celom naselju i prilazima Krnjači. Akciju je organizovao đački parlament škole i u njoj su, osim učenika, učestvovali nastavnici i lokalno stanovništvo.

Iritirani lešinom psa koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedeljema nije bila uklanjana, na prilazu školi i nagomilanim smećem na dolaznim putevima do škole, đaci su samoinicijativno očistili smeće u naselje Braća Marić, parkić preko puta škole i ceo potez Zrenjaninskog puta do crkve Svetog Luke.

"Na lokaciji kod Jugopetrolove pumpe smo radili jer u okviru škole imamo predmet koju se zove Pedologija, a bavi se proučavanjem zemljišta. Ovde se nalazi najviše smeća, od sokova, cigareta i raznih drugih proizvoda. Zato smo rešili da to bude naša druga lokacija na kojoj ćemo očistiti sve. Iskoristili smo par kesa od po 20 kilograma, pokupili smo sve pobacane ambalaže, zatim smo očistili metlama, pokupili granje tako da sve to sada izgleda bolje", kaže portparol đačkog parlamenta Poljoprivredne škole Katarina Radosavljević.

Školski psiholog i koordinator akcije Željko Mašović kaže da su đaci imali mnogo ozbiljnije planove, ali da nisu naišli na dovoljno podrške.

"Klinci su radili koliko su mogli. Podrška je bila slaba, Zelenilo ništa, Gradska čistoća nam je pomogla manje nego što smo očekivali, jedino su nas pomogli Telenor, Koka kola i Metro, da budu sponzori celog događaja. Malo toga smo dobili u materijalu, malo kesa. Pomogla nam je agencija za reciklažu Riken", kaže on. "Najvećim delom su klinci radili sami, skupljali rukama, ubacivali smo na traktor i odnosili na deponiju. Planiramo da radimo nešto slično, ali možda poenta više nije u čišćenju, možda je poenta sada raditi na tome da ljudi manje bacaju. To je neka sledeća ideja, pa ćemo da vidimo", dodaje Mašović.

Metro i Koka kola su obezbedili napitke za proslavu, a Telenor je pomogao štampanje promotivnog materijala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.