Đaci dobro procenili mogućnosti

Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci dobro procenili mogućnosti

Sudeći prema podatku da više od 60 odsto učenika u Srbiji upiše srednju školu koju navede kao prvu želju, reklo bi se da mali maturanti umeju da usklade svoje želje i mogućnosti. U trenutku kad odlučuju o svojoj budućnosti najrealniji su četrnaestogodišnjaci u Vojvodini, dok tek polovina đaka iz Raške uspe da upiše školu koju najviše želi.

- Zadovoljni smo kako sve funkcioniše. Podaci pokazuju da velika većina dece upiše školu koju navede kao prvi uzbor. Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Kosovsko-pomoravskom okrugu 97,9 odsto đaka upisalo je školu koju su napisali na prvom, drugom ili trećem mestu. Informator je tu od velike pomoći jer se u njemu nalaze svi relevantni podaci o prošlogodišnjem upisu. Međutum, to ne znači da će i ove godine isti broj bodova biti dovoljan za upis, ta granica može da se spusti ili podigne u zavisnosti od postignutih rezultata na ovogodišnjem prijemnom. Zato je važno da informator shvate kao putokaz i da navodu što više želje. Neka na prvo mesto slobodno navedu profil koji ih najviše interesuje iako je, za njega recimo, prošle godine trebalo dva boda više nego što je učenik osvojio. Možda konkurencija bude manja pa prođu. Ali opet ne treba da budu ni previše nerealni - kažu u Ministarstvu prosvete.

Naime, učenici tek posle polaganja kvalifikacionih ispita i objavljivanja konačnih rezultata popunjavaju listu želja. Pošto saberu osvojene poene na ispitu sa bodovima koje nose iz škole, dobijeni rezultat mogu da uporede sa podacima u informatoru. Na osnovu toga jasno mogu da vide gde su im najveće šanse za upis. Ipak, napominju u Ministarstvu prosvete, informator je samo priručnik koji roditeljima i đacima treba da pomogne da lakše izaberu obrazovni profil.

- Ovakvi podaci me ne uznenađuju jer đaci imaju dovoljno vremena da se raspitaju kod starijih vršnjaka i nastavnika o onome što ih očekuje na kvalifikacionom ispitu. Takođe, o izboru budućeg zanimanja s njima razgovaraju razredne starešine, a na usluzi su im školski pedagog i psiholog. Trudimo se i da im ukažemo na neke škole o kojima možda nisu razmišljali. Nastavnici razgovaraju s njima da bi im razjasnili eventualne nedoumice. Važno je da im svaki korak bude isplaniran kako bi imali vremena da se o svemu pasavetuju sa roditeljima. Već na osnovu uspeha u dosadašnjem školovanju možemo da im damo smernice o kojima bi trebalo da razmišljaju - kaže za „Blic" Nevena Perić, školski psiholog, i dodaje da je sistem upisa u srednje škole odlično organizovan, tako da je učenicima lako da procene za koju školu imaju najveću šansu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.