Divljoj gradnji nije odzvonilo

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divljoj gradnji nije odzvonilo

BEOGRAD - Svi građani koji trenutno nešto zidaju bez papira imaće još nekoliko meseci da to i završe iako je usvojen Zakon o uređenju prostora i izgradnji. Da bi se znalo ko je šta uradio potreban je avio-snimak, ali za njegovu izradu još nije raspisan tender. Da tender još nije došao na red, potvrđeno nam je i u Ministarstvu za prostorno planiranje i životnu sredinu, ali ističu da je „taj snimak posredan dokaz“ i da će zapisnik građevinske inspekcije biti merodavniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Snimanje uvek radila vojska

U Ministarstvu odbrane rečeno nam je da od 1951. pa do 2003. godine bila praksa da vojska radio avio-snimke u zemlji da je to tako i u svetu. Sistem odbrane je zainteresovan da to radi i dalje i ne vidimo razlog da to bude drugačije. Inače, nije praksa u svetu da neko drugi radi taj snimak - rekli su nam u Ministarstvu odbrane.

Regulacioni planovi

Jedan od uslova da se spreči divlja gradnja i posle donošenja zakona jesu detaljni regulacioni planovi. Po novom zakonu, kako nam je rekla Aleksandra Damnjanović-Petrović, opštine su dužne da u roku od osam meseci urade prostorni plan, a u roku 24 meseca generalni regulacioni plan.

- Ukoliko se opštine budu žalile da nemaju novca i taj problem će biti rešen jer ćemo ih sufinansirati i finansirati. Neće moći više da se vade - kaže ona.

- Ključni dokaz je zapisnik građevinske inspekcije, ali će moći, recimo, da se koriste i izjave dva svedoka. Avio-snimak je uvek koristan, ali je ipak posredan dokaz. U svakom slučaju mi smo u pregovorima sa francuskom državnom firmom oko zakupa satelita, ali čisto da vidimo inpute, odnosno da li se to nama isplati ili ne. Ukoliko se isplati, raspisaćemo tender. Snimanje će moći da bude obavljeno, kao što je poznato, tek kada opadne lišće jer u ovim uslovima mnogi objekti ne bi bili vidljivi. Želimo da uradimo avio-snimak za celu Srbiju, ali i opštine mogu posebno da naruče avio-snimak za svoje područje - objašnjava ona.

Ona je rekla da će ministartvo učiniti sve da pomogne građanima oko legalizacije objekata i u tom smislu su započeli realizaciju inicijative lista Kurir o povoljnim kreditima.

- Pregovaramo sa bankama oko povoljnih kredita za legalizaciju. Tačnije da otplate idu na duži rok i sa malim kamatama, jer ako smo rešili da amnestiramo građane onda moramo i da im pomognemo. Posebna pogodnost će biti za one koji imaju objekat manji od 100 kvadrata. Za njih će biti izuzetno povoljna, dok svi postali verujte neće jeftino proći - ističe Aleksandra Petrović.

Nadežda Matić, pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda takođe smatra da je potrebno vreme da bi se pripremio avio-snimak.

- Samo za pripremu planova letenja i snimanja treba najmanje mesec dana i u svakom slučaju za takav projekat bi morao da se raspiše tender jer je velika nabavka - objašnjava ona i naglašava da taj posao još uvek nije dodeljen geodetskom zavodu.

A što država ne kupi satelitske snimke čije derivate koristi google earth i koji već postoje? Ne mora ništa da se čeka.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.