Izvor: RTS, 12.Feb.2022, 07:05

Divlje deponije beogradske – ima li rešenja za šut, nebrigu i nemar

Vest da je uhapšen biznismen V. K. iz Beograda sa još pet opštinskih funkcionera zbog sumnje da su oštetili opštine Čukaricu, Vračar i Zvezdaru za više od 10 miliona dinara, odvoženjem građevinskog otpada na nelegalne deponije, otvorila je mnoga pitanja. Koliko košta legalno odlaganje šuta, koliko ima nelegalnih deponija i kako grad rešava ovaj problem?
Od ukupne količine otpada u Srbiji, građevinski čine dve trećine, a u Beogradu samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << manji deo završi na deponiji u Vinči.

"Ima puno divljih deponija i to je problem koji je gorući mnogo godina unazad. Lek je po mom mišljenju kaznena politika. Svaka odluka ima i svoje kaznene odredbe koje po mom mišljenju nisu adekvatne za dela koja se čine. Mi smo pokrenuli i neke inicijative na nivou Grada Beograda što se tiče kaznenih odredbi", kaže Nenad Dinić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Povećati kazne za neodgovorne, kažu nadležni, ali to će morati da se sačeka. Grad je nadležan samo za odnošenje bezopasnog građevinskog materijala. A šta je sa opasnim, koji se uglavnom nađe na manjim gradilištima, gde često nema uslova za postavljanje kontejnera za otpad.
Vinča je trenutno jedina deponija u gradu gde se u skladu sa zakonom o upravljanjem deponijama tretira građevinski otpad.
"Građevinski otpad često ume da bude osnova za formiranje neke divlje deponije, s obzirom na to da dosta pravnih lica, ali i fizičkih izbegava da plati uslugu odnošenja građevinskog otpada koja se vanredno plaća. U želji da izbegnu te finansijske troškove često građevinski otpad završi na lokacijama koje nisu predviđene za odlaganje otpada. Mi smo ovu deponiju tokom prošle godine od marta do maja sanirali i odneli smo 3.000 kubika. Imali smo i jednu manju akciju gde smo odneli 500 kubika, ali, nažalost, ovo je jedna od ovih tačaka koja se iznova obnavlja", napominje Mirjana Cakić iz JKP "Gradska čistoća".
Osamdeset odsto šuta i drugog građevinskog otpada moglo bi ponovo da se upotrebi. U privatnim kompanijama za transport građevinskog otpada kažu da sve mora da se uradi bezbedno po zdravlje građana i životnu sredinu.
O tome razmišljaju i nadležni u gradu, koji, takođe, smatraju da je jedna deponija koju sada imamo nedovoljna.
"Trenutno su u razradi tri lokacije. Jedna je u Surčinu, jedna je u pored groblja Orlovača i treća je u Rakovici", dodaje Dinić.
Slike poput tih, nažalost, česte su u našem gradu. Osim u Ulici Vuka Vrčevića, gde je ekipa RTS-a snimala, gomila građevinskog otpada može se videti i pored Zrenjaninskog puta i po obodima Beograda.
Ovde već stoje beton, staklo, šut i armatura, koji smetaju svima. Iako, kao upozorenje, na tabli jasno piše da je zabranjeno odlaganje otpada, pa i građevinskog, izgleda da mnoge za to nije briga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DIVLJE BEOGRADSKE DEPONIJE Beton, staklo, šut i armatura po obodima grada i pored Zrenjaniskog puta (FOTO)

Izvor: Blic, 12.Feb.2022

Vest da je uhapšen biznismen V. K. iz Beograda sa još pet opštinskih funkcionera zbog sumnje da su oštetili opštine Čukaricu, Vračar i Zvezdaru za više od 10 miliona dinara, odvoženjem građevinskog otpada na nelegalne deponije, otvorila je mnoga pitanja, piše "RTS". Koliko košta legalno odlaganje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.