Izvor: Blic, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divčibare ove godine bez „Belog narcisa“

VALJEVO - Tradicionalna privredno turistička manifestacija „Beli narcis", zaštitni znak Divčibara, ove godine neće biti održana pošto za organizaciju nije obezbeđen novac. Gradska vlast i javno preduzeće zaduženo za turizam prebacuju odgovornost jedni na druge.

Ovog juna turisti na Divčibarama neće uživati u programu manifestacije „Beli narcis" jer, kako kaže predsednik Privremenog organa Željko Gavrić, JP „Valjevo turist", čiji je osnivač grad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije „na vreme" dostavilo plan za organizaciju manifestacije.

- Pošto je reč o turističkoj manifestaciji, trebalo bi da je organizuje preduzeće zaduženo za razvoj turizma. Predstavnici tog preduzeća trebalo je da na vreme, kada su Privremenom organu dostavili plan i program rada za ovu godinu, da planiraju održavanje te manifestacije kako bi im iz gradskog budžeta bila odobrena sredstva - kaže Gavrić.

S druge strane, direktorka „Valjevo-turista" Gordana Jovanović tvrdi da su „imali nameru" da organizuju „Beli narcis", ali da im vlasti nisu odobrile potreban novac.

- Naš budžet je 2,3 miliona dinara i to je tek dovoljno za organizovanje „Dana maline", „Dana kupine" i moto-skupa na Divčibarama. Za „Beli narcis" su potrebna značajno veća sredstva, - kaže ona. Prošlogodišnja organizacija manifestacije Valjevo je koštala 250.000 dinara, koliko je „Valjevo turist" moglo i ove godine da izdvoji od novca koji su dobili iz gradske kase, ali direktorka smatra „da je to malo para da se napravi reprezentativna manifestacija".

„Blicu" je u opštini rečeno da su iz „Valjevo turista" u međuvremenu tražili još dva miliona dinara za organizaciju „Belog narcisa", koju bi trebalo da organizuje jedna marketinška agencija, ali je gradonačelnik Jovan Tomić taj zahtev odbio uz obrazloženje da je „neprimereno da se novac daje agenciji kad već postoji gradsko preduzeće koje bi trebalo da se bavi razvojem turizma".

Istorijat

„Beli narcis" je prvi put održan 1961, od kada se birao mis „Beli narcis" a pobednica takmičenja je direktno išla u finale tadašnjih izbora za Mis SFRJ. Krajem 90-ih „Beli narcis" je zamro, jer je prestao da radi hotel „Divčibare", da bi 2005. i 2006. manifestaciju obnovilo Udruženje građana Divčibara. Prošle godine, umesto Udruženja građana, organizacije se preuzela opština uz pomoć Kulturno-prosvetne zajednice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.