Izvor: TangoSix.rs, 18.Maj.2023, 14:52

Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao tip sertifikat Utvi 75 Sova

Direktorat civilnog vazduhoplovstva saopštio je danas da je, nakon šest godina razvoja i ispitivanja, avion Utva 75A41M-Sova dobio potvrdu o tipu. DCV u svom saopštenju tvrdi da je letelica „spremna za izvoz“, da avion služi za obuku i da „doprinosi daljem razvoju srpske avio-industrije“.
– Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, 12.maja 2023. godine, izdao je potvrdu o tipu za avion Utva 75A41M-Sova, potvrdu da avion ispunjava sve sigurnosne standarde i tehničke >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << zahteve u vazduhoplovstvu.
Ovo je veliki uspeh za srpsku avio-industriju kao i priznanje posvećenom timu inženjera i svima koji su bili uključeni u razvoj ovog aviona.
Dodela Tip sertifikata otvara mogućnosti za izvoz aviona na globalno tržište i jača reputaciju ovog aviona kao pouzdanog aviona za obuku i doprinosi daljem razvoju srpske avio-industrije. – stoji u saopštenju DCV-a.
Prvo predstavljanje Sove se, uslovno rečeno, dogodilo na izložbi naoružanja i vojne opreme ‘‘Partner‘‘ 2015. godine kada je međutim prikazan samo model aviona, takozvani ‘‘mock-up‘‘. Dve godine kasnije je takođe na Partneru izložen prototip koji je imao svoj prvi let avgusta 2018. godine, a medijima, među kojima je bio i Tango Six, Sova je u letu prikazana samo par nedelja kasnije.
Prvi međunardoni let Sovom obavljen je avgusta 2021. kada je fabrika aviona Utva učestvovala na aeromitingu Aeros u Mariboru, Slovenija. Tango Six je pratio razvoj Sove, između ostalo i priču kako je Utva, uz pomoć programa CATIA, softverskog rešenja kompanije Dassault Systemes, radila na projektovanju aviona Sova, odnosno na redizajnu čuvenog domaćeg školskog aviona Utva-75.
The post Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao tip sertifikat Utvi 75 Sova appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.