Izvor: TangoSix.rs, 08.Jun.2023, 12:01

Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantuje da nisu dali odobrenje za letenje dronovima iznad centra Beograda u petak

Kako su u današnjem saopštenju za medije kazali iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, „netačni su navodi da podnosioci zahteva nisu dobili odobrenje za letenje u Uslovno zabranjenoj zoni (LYR 8) za dan 9.6. 2023. godine“.
Iako DCV ne pominje konkretno na čiji zahtev se njihovo saopštenje odnosi, jasno je da ono usledilo nakon jučerašnjih medijskih natpisa da dronovima neće biti dozvoljeno letenje.
Direktorat je u saopštenju konstatovao da oni kao regulator izdaju >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rešenje koje konstatuje prethodna odobrenja „nadležnih organa“. Organi su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vojska Srbije koji se, kako je Tango Six ranije izveštavao, prvi pitaju po raznim osnovima da li dron može da leti i snima iz vazduha. Tango Six je još 2015. godine izveštavao o tome koliko „organi“, posebno vojska, mogu imati uticaj na odobravanje letenja civilnih dronova.
– Povodom tvrdnji i natpisa u pojedinim medijima, kao i na društvenim mrežama, objavljenih 07.06.2023. godine, u vezi sa zabranom letenja bespilotnih vazduhoplova za datum 9.6.2023.godine, u Uslovno zabranjenoj zoni LYR-8 Beograd, informišemo o sledećem.
Zahtevi za letenje bespilotnih vazduhoplova u Uslovno zabranjenoj zoni LYR-8 Beograd, regulisani su članom 15. Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima i članom 13. stav 2 I 3 Zakona o vazdušnom saobraćaju Republike Srbije, na osnovu kojih Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izdaje rešenje kada nadležni organi procene da su u pogledu planiranog letenja ispunjeni bezbednosni i drugi uslovi propisani ovim pravilnikom.
Direktorat je na osnovu procene i odobrenja nadležnih organa, a u skladu sa Pravilnikom o bespilotnim vazduhoplovima, za dan 9.3.2023. godine izdao rešenje kojim se odobrava letenje u Uslovno zabranjenoj zoni (LYR 8,) za sve lokacije za koje su ispunjeni bezbednosni I drugi uslovi propisani Pravilnikom. Na osnovu izloženog, netačni su navodi da podnosioci zahteva nisu dobili odobrenje za letenje u Uslovno zabranjenoj zoni (LYR 8) za dan 9.6. 2023. godine. – navodi se u saopštenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva.
The post Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantuje da nisu dali odobrenje za letenje dronovima iznad centra Beograda u petak appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Direktorat demantuje da je zabranjeno snimanje protesta iz vazduha

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jun.2023

Direktorat civilnog vazduhoplovstva demantovao je tvrdnje da je u petak zabranjeno snimanje iz vazduha šestog protesta "Srbija protiv nasilja", koji će se održati ispred Skupštine Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.