Izvor: Blic, 09.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor sklopio privatne ugovore sa 'Telekomom'

Direktor sklopio privatne ugovore sa 'Telekomom'

BEOGRAD - Redakciji 'Blica' je prošle nedelje dostavljen pisani materijal koji je potpisan sa 'radnici JP PTT i ‘Telekoma Srbija’', u kojem se iznosi više optužbi na račun generalnog direktora JP PTT Srđana Blagojevića. Prema navodima iz ovog materijala, direktor Blagojević se optužuje za zloupotrebu službenog položaja, jer je kao prvi čovek srpske pošte omogućio sklapanje više ugovora između 'Telekoma Srbija' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i firme 'Informacione tehnologije', čiji je on suvlasnik. Ugovorima je, prema navodima iz dopisa, pomenutoj firmi obezbeđen monopol u delu telefonskih usluga, a samim tim i velika zarada.

Pored zakupa popularnih hot-lajn linija 041, firma 'Informacione tehnologije' je sa 'Telekomom' potpisala i ugovore o zakupu dela poslovnih prostorija u Telekomunikacionom centru PTT, kao i ugovor o poslovnoj saradnji u oblasti Interneta. Blagojeviću se na teret stavlja i potpisivanje ugovora između PTT i Kompanije 'Mobtel' o postavljanju GSM telefonskih govornica. Sve pomenute ugovore sa 'Telekomom' u ime 'Informacionih tehnologija' potpisao je suvlasnik firme Nebojša Bojović, koji je u međuvremenu postao pomoćnik generalnog direktora JP PTT.

Odgovarajući na ove optužbe Srđan Blagojević je našoj redakciji poslao dopis u kome tvrdi da on nije ni vlasnik, ni suvlasnik nijedne privatne firme u Srbiji, upravo zbog toga da bi izbegao mogućnost da ga neko optuži za sukob interesa. - Uprkos činjenici da već 15 godina radim u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, baš iz razloga što sam 10. jula 2001. godine postavljen za generalnog direktora JP PTT saobraćaja 'Srbija', prodao sam akcije u svim firmama u kojima sam ih imao, da ne bi došlo do sukoba interesa - navodi se u dopisu.

Pre imenovanja na mesto generalnog direktora Blagojević je posedovao akcije u firmama 'Northern Telecom', 'Bombardier' i 'Informacione tehnologije'. Blagojević ističe da je prodajom akcija i istupanjem iz pomenutih firmi prestao i njegov uticaj na poslovnu politiku ovih preduzeća.

Prema materijalu koji poseduje 'Blic', firma 'Informacione tehnologije' osnovana je 11. septembra 2000. godine, a kao suvlasnici se navode Srđan Blagojević i Nebojša Bojović. Osnovna delatnost ove firme je pružanje usluga jeftinog pristupa Internetu.

Iz materijala se vidi da je Blagojević 28. avgusta 2001. godine istupio iz firme, a umesto njega kao novi suvlasnik i direktor je upisan Darko Đurić. Direkcija za spoljne odnose 'Telekoma Srbija' u svom dopisu nas je obavestila da svaka zainteresovana firma za zakup govornih automata 041 treba da dostavi detaljan plan sa strateškim ciljevima, a posebna komisija Direkcije za biznis korisnike (na čelu Direkcije je predstavnik grčkog akcionara) daje preporuku da li je ponuda za saradnju prihvatljiva ili ne.

Trenutno je na snazi više desetina ugovora. Neki su potpisani još pre nekoliko godina, tako da se ne može reći da pojedine firme imaju monopol nad ovom uslugom, napominju iz 'Telekoma'. G. K.

Sindikati nisu slali dopis

Nijedan od sindikata koji deluju u okviru JP PTT i 'Telekoma Srbija' ne stoji iza materijala dostavljenog medijima, rečeno je 'Blicu'. Predsednici sindikata JP PTT, sindikata 'Telekoma' i 'Telekoma Srbija' AD 'Nezavisnost' izjavili su da ne podržavaju anonimne dopise, kao i da cilj sindikata nije bavljenje eventualnim zloupotrebama, već borba za prava radnika. Jedini je podršku ovom dopisu u ime svojih članova iskazao Zoran Mrvaljević, predsednik Sindikata 'Telekoma Srbija'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.