Direktor išutiran iz fabrike

Izvor: Glas javnosti, 24.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor išutiran iz fabrike

KURŠUMLIJA - Samo su Bog i policija spasli direktora ŠIK „Kopaonik“ da živ i išutiran napusti fabriku koju je doveo do dna. Do juče je Ristić „branio“ fabriku svojim ličnim obezbeđenjem od radnika koji su tu ceo svoj radni vek proveli. „Gorile“ koje su dovedene kao telesna straža Ristića trebalo je da zaplaši radnike da im na pamet ne pada da uđu u svoju fabriku i traže svoja prava.

Ipak, oko 1.500 radnika juče je razjurilo te Ristićeve čuvare i ušlo u njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kabinet, gde je prvo došlo do verbalnog okršaja, a onda je direktor išamaran i bukvalno išutiran iz kancelarije. Pitanje je kako bi se sve završilo da u zadnji čas nije stigla policija i sprečila linč direktora. Kuršumlijska policija izvela je na jedvite jade većinskog vlasnika i direktora, koga su radnici pljuvali dok je napuštao fabriku u policijskoj marici. Direktora Ristića i desetak policajaca ispred ulaza sačekali su radnici sa salvama zvižduka i povicima: „Lopove, lopove“. Potom su radnici, kako su prethodnih dana najavili, zauzeli upravnu zgradu ovog kombinata i postavili svoje obezbeđenje.

Prema rečima jednog od štrajkača Dragana Pavlovića, dogovor je bio da dvojica predstavnika radnika uđu u kancelariju direktora i ultimativno zahtevaju da za 10 minuta napusti firmu.

Policija je uspela da spreči gnevne radnike da se fizički obračunaju sa direktorom i pošto su ga smestili u službeno vozilo, velikom brzinom su napustili krug preduzeća, ispraćeni grudvama snega i povicima:“Vodite ga u zatvor“.

Posle proterivanja direktora, štrajkački odbor je odmah na kapiji firme postavio svog šefa obezbeđenja, kome je naloženo da direktor više ne može da uđe u firmu.

- Mi smo preuzeli fabriku i o tome ćemo obavesti nadležne državne organe, od kojih zahtevamo hitno raskidanje ugovora o privatizaciji i otpis svih dugovanja prema EPS-u, „Srbijašumama“ i dugove za doprinose i pokretanje krivične odgovornosti protiv Slaviše Ristića. Samo na taj način firma može ponovo da se pokrene, jer ova dugovanja iznose oko 10 miliona evra - rekao je predsednik štrajkačkog odbora radnika „Kopaonika“ Borivoje Urošević.

- Zahtevamo hitno raskidanje ugovora o privatizaciji i otpis svih dugovanja koje je napravilo bivše rukovodstvo, kao i pokretanje krivične odgovornosti protiv Ristića - izjavio je Urošević.

Prema njegovim rečima, samo na taj način kombinat može ponovo da se pokrene za 10 miliona evra.

Štrajkački odbor potvrdio je da neće izlaziti iz fabričkog kruga sve do raskida ugovora o privatizaciji. Bivši radnici „Kopaonika“ protestuju već petnaest dana, a Agenciji za privatizaciju upućen je zahtev za raskid ugovora o privatizaciji.

RASTURIO FIRMU

Ovo je bio jedan od najvećih srpskih kombinata i poznati evropski izvoznik laminata. Kombinat „Kopaonik“ je objedinjavao u okviru fabričkog kruga dužine osam kilometara čak osam fabrika. Ceo grad i opština Kuršumlija su živeli od „Kopaonika“, a danas je sve uništeno. Najveću zaslugu za rasturanje firme, prema rečima radnika, ima upravo sadašnji većinski vlasnik i direktor Slaviša Ristić. Na potezu je država i Agencija za privatizaciju.

E, tako treba. Samo je trebalo i ranije. Ali ni za druge nije kasno.

Na strani ko je unistio fabriku... Zasto bi neko otpisao dug ???? EPS da otpise dug pa ostatak drzave da ga pkrije kroz povecanje cene struje?

kamo srece da svi radnici pokazu ovakvu hrabrost i stanu na put ovoj otimacini,i neka izvrse poreklu imovine doticnog direktora

Svaka cast radnicima. Valjda ce ovo postati obicaj, prema privrednim marifetlucima, i lavovima tranzicije, koji upropastise privredu a kupuju vile na Dedinju.

Na kraju sledi i bager, pa da drzava pocne normalno, uz rad, da napreduje, a ne uz mahere, eksperte, pljackase...

Treba da se narod sirom Srbije ugleda na ovaj primer i da krene u CISCENJE. Vreme je!

Аферим! Пролетери! и срећа вас пратила.

Tako treba! I sa ostalim lopovima, sve u maricu pa na robiju! Bravo majstori!

Sad ce 'Agencija za Privatizaciju' da dokrajci sto je vec zapoceto. Sramota sta ta banda u vlasti radi.

Sada neka vam otporasi pomognu. Struja se platiti morai ostali troskovi.nije vam Ristic kriv vec oni sto su i Skupstinu palili.

pa pobogu ljudi shvatite da je i taj direktor samo izvrsavao Solanine naredbe, kojem je u cilju da unisti i ono malo srpske privrede kako bi bila sto ovisnija o njima!!! Dok god se Srbija ne probudi i ne zaustavi EU-teror, bice jos mnogo Ristica.

"samo su bog i policija spasli".....

ovo nikako ne zvuci dobro. Bog i policija udruzili snage...

zvuci kao pakt s djavolom

kad li ce narod da krene i na one iz agencije za privatizacijua , boga mi i na ove sto vladaju 8 godina jer sve su to isti pajtosi

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija jedva sačuvala direktora od napada

Izvor: Blic, 24.Feb.2009

KURŠUMLIJA - Radnici ŠIK-a „Kopaonik" u Kuršumliji koji danima protestuju zahtevajući raskid ugovora o privatizaciji ovog preduzeća, upalo je juče u upravnu zgradu ovog preduzeća i izbacilo Slavišu Ristića, većinskog vlasnika i direktora...Posle okupljanja u centru grada nekoliko stotina...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.