Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Tiršove se brani

Rivalstvo uzrok tuče u operacionoj sali, kaže dr Zoran Krstić

Profesor dr Zoran Krstić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, kaže da je dr Spasoju Raduloviću i dr Draganu Vukaniću izrekao najstrože moguće disciplinske kazne zbog tuče u operacionoj sali. Kao što je "Politika" juče objavila ovaj incident, koji se dogodio u vreme operacije slepog creva dvanaestogodišnjoj devojčici, svoj epilog dobiće u Drugom opštinskom sudu u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kao razlog sukoba koji se dogodio još 2004. godine, ali se pojavio u javnosti tek kada je slučaj prešao u nadležnost pravosuđa, naš sagovornik "krivi" temperament pomenutih lekara i pomalo agresivno ponašanje.

Pozdravi posle pesnica

– Kao što postoji rivalitet među sportistima, tako se on uočava i među lekarima, koji misle da su bolji jedni od drugih. Dogodilo se to da je došlo do sukoba dvojice hirurga u koje imam apsolutno poverenje. Po broju pacijenata koji su se za njih opredelili, oni se nalaze u samom vrhu. Međutim, nedopustivo je da se takve stvari dešavaju u operacionoj sali, a sreća je da se to odigravalo na kraju intervencije, kada je devojčici zatvarana rana. Kolega koji je asistirao završio je operaciju, tako da nije moglo da dođe do bilo kakvih posledica po dete. Inače, doktori Radulović i Vukanić se sada normalno pozdravljaju i komuniciraju – kaže dr Krstić.

Naš sagovornik objašnjava da roditelji deteta nisu znali šta se događalo, jer je operacija bezbedno privedena kraju, kao i da lekarska etika ne dozvoljava da se u javnosti objavi ime devojčice bez dopuštenja njene porodice.

– Svesni smo svih naših mana i nikad ih ne negiramo, jer se u svakoj profesiji dešavaju slični incidenti, da ne spominjem tuče u parlamentima i slične događaje. U našoj ustanovi postoji stalni napredak, tokom prošle godine hospitalizovali smo 12.400 dece i obavili 170.000 ambulantnih pregleda. Skratili smo vreme čekanja na operacije i uveli bezbroj novina. Nažalost, desio se taj incident, preduzeli smo protiv aktera sve što smo mogli, ali bilo bi nepravedno ako bi se o radu klinike sudilo samo na osnovu sukoba dvojice kolega koji će se rešiti tamo gde i treba, pred sudom – dodao je dr Krstić.

Povodom tuče lekara u operacionoj sali dr Marko Kontić, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, kaže da su takvi slučajevi nedopustivi, jer blate lekarsku profesiju, kao i da se obavezno moraju kažnjavati.

Strožijih kazni tada nije bilo

– Sa pojedinostima u konkretnom slučaju nisam upoznat. Međutim, zabrana da zbog takvog ponašanja jedan od lekara tri meseca ne operiše pacijente, a da drugi godinu dana ne dežura u tom periodu bila je jedina mera kojom su mogli da budu kažnjeni. Povreda radne discipline u to vreme nije bila zakonom obuhvaćena, a rukovodstva ustanova, koja su bila jedina nadležna za to, bila su suočena sa problemima i poteškoćama. Suspenzija na određeno vreme, odbijanje deset odsto od plate, upućivanje lekara na drugo radno mesto bile su mere koje nisu rešavale te probleme, jer posle izvesnog vremena, na primer, zbog nedostatka stručnog kadra, isti ti lekari bili bi vraćeni na posao, kao da se ništa nije dogodilo. Ali, od osnivanja Etičkog komiteta, od propisivanja Lekarskog kodeksa, od 2006. godine, sve je drugačije i takvi slučaji ne bi prošli olako – objašnjava dr Kontić.

Prema njegovim rečima, da se tuča u operacionoj sali dogodila posle usvajanja kodeksa lekari bi snosili znatno teže posledice, jer je to najteža povreda radne discipline.

– Lekarski kodeks predviđa za slučajeve povrede radne discipline veoma stroge kazne, u zavisnosti od težine slučaja. Kazne su različite, od novčanih, na primer, za verbalno vređanje, pa do gubitka posla i licence zbog tuča na radnom mestu. Osim toga, ustanove sada sve takve slučaje prosleđuju Etičkom komitetu SLD-a i Lekarskoj komori i nakon utvrđivanja činjenica izriču se kazne. Sve to ulazi u dosije takvih lekara da u budućnosti ne bi mogli da učestvuju u timskim radovima, donošenju važnih odluka, kao i da ne mogu da rade u institucijama, koje donose i propisuju medicinske zakone. Tako da verujem da će u budućnosti svako morati da vodi računa o svom ponašanju, kao i kolegijalnim odnosima – istakao je dr Kontić.

Danijela Davidov
Gordana Bašović

-----------------------------------------------------------

Bolnica sakrila istinu od roditelja

Roditelji dvanaestogodišnje devojčice koja je ležala na operacionom stolu dok se doktor dr Spasoje Radulović, koji ju je operisao, tukao sa kolegom dr Draganom Vukanićem možda će za ovaj neverovatni incident saznati tek iz tekstova u "Politici". Njih, naime, niko nije obavestio o incidentu koji se 16. juna 2004. godine, oko 23 sata, dogodio u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu.

– S obzirom na to da nisu znali za fizički sukob lekara, niti da je njihovo dete u vreme tuče ležalo na operacionom stolu, roditelji nisu saslušavani ni u istražnom, ni u dokaznom postupku koji se vodi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu – objašnjava "Politikin" sagovornik blizak istrazi.

Nezvanično, do sukoba je došlo kada je dr Vukanić ušao u operacionu salu da bi dr Radulovića obavestio da ga posle operacije slepog creva, koja je bila u toku, čeka i jedna operacija lakta.

– Dr Radulović je odbio da povređenom detetu operiše lakat jer nije ortoped – objašnjava "Politikin" sagovornik i dodaje: – Dr Vukanić je bio zaprepašćen ovakvom reakcijom kolege i rekao mu da ne može da bira. Usput mu je rekao i da on, kao šef smene ne bira, nego operiše lakat. Na ovo mu je Radulović oštro odbrusio.

Sudski postupak protiv dr Spasoja Radulovića, kojeg optužnica Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu tereti za krivično delo nanošenja teške telesne povrede, počeo je 19. februara prošle godine pred većem sudije Tatjane Sretenović. Saslušani su optuženi, oštećeni, svedoci, a za naredni glavni pretres, prema rečima Aleksandre Nešović, portparola Drugog suda, koji je zakazan za 15. maj, predviđeno je saslušanje sudskih veštaka.

– U slučaju da dokažu da je njihovo dete pretrpelo štetu na bilo koji način, roditelji operisane devojčice mogli bi svoja prava da ostvare na sudu. Oni bi u tom slučaju mogli da podnesu krivičnu prijavu ili privatnu tužbu, ukoliko smatraju da se u radnjama aktera stiču elementi nekog krivičnog dela. U slučaju da se dokaže krivica lekara, roditelji bi u parničnom postupku mogli da traže naknadu štete za pretrpljene duševne, fizičke ili druge patnje – navodi Aleksandra Nešović.

Za krivično delo nanošenja teških telesnih povreda, koje se Raduloviću stavlja na teret, zakonom je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

M. Derikonjić

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.