Izvor: B92, 28.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor KC o odgovornosti lekara

Kragujevac, Beograd -- Lekari GAK Kragujevac dobiće otkaze ako sud utvrdi njihovu odgovornost za smrt porodilje i novorođenčeta, kaže direktor Kliničnog centra u Kragujevcu.

Porodilja Olivera Veljić nije preminula usled propusta lekara u medicinskom tretmanu tokom porođaja, izjavio je direktor Kliničkog centra Kragujevac Radomir Pavlović, ali novinarima nije dozvolio uvid u izveštaj vanredne kontrole.

Kada je reč o slučaju porodilje Ane Lojanice, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgubila bebu, u toku je kontrola zdravstvene inspekcije koja bi trebalo da utvrdi eventualne propuste, rekao je Pavlović i dodao da zbog sudskog spora ne može da iznosi detalje.

Lekari kragujevačkog Kliničkog centra svojim radom nisu uticali na smrtni ishod u lečenju porodilje Olivere Veljić, koja je 20. aprila preminula, posle amputacije noge i par hirurških intervencija, izjavio je novinarima direktor te zdravstvene ustanove Radomir Pavlović.

Međutim, u tom slučaju utvrđene su proceduralne greške lekara.

Kada je reč o medicinskom tretmanu Ane Lojanice koja je 26. aprila posle komplikacija na porođaju izgubila bebu, Pavlović ističe da je tim povodom juče u kragujevačkom GAK-u kontrolu sprovodila zdravstvena inspekcija kojoj je dostavljena kompletna dokumentacija o vođenju porođaja Ane Lojanice, kao i nalazi unutrašnje kontrole.

I pored svih napora lekara da u ova dva slučaja spasu živote Oliveri Veljić i bebi Ane Lojanice, krajnji rezultat je bio loš, kaže Pavlović i ističe da je direktor GAK-a Goran Lukić iz moralnih razloga podneo ostavku.

Na ovu dužnost u međuvremenu je imenovan zamenik direktora Kliničkog centra dr Miroslav Folić.

Milosavljević: Potrebna posebna analiza

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević podseća da se na listi 53 zemlje, članice Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Srbija nalazi na vrhu po unapređenju smanjvanja smrtnosti trudnica i porodilja.

Ministar Milosavljević je naveo da je Klinički centar u Kragujevcu, gde je preminula porodilja Olivera Veljić, a sedam dana kasnije Ana Lojanica rodila mrtvu bebu, jedna od važnih, velikih, značajnih i kvalitetnih zdravstvenih ustanova u zdravstvenom sistemu Srbije.

Milosavljević je naveo da oba slučaja zaslužuju posebnu stručnu i organizacionu analizu i dodao da je ružno da se zbog ovakvih slučajeva baca senka na celu ustanovu jer je, kako je naveo, KC Kragujevac centar koji je u polednjih nekoliko godina napravio ogromne korake u napredovanju.

Ne postoji ni jedan zdravstveni sistem u kome se ovakvi tragični događaji ne dešavaju, kazao je on i dodao da je maternalna smrtnost - smrtnost žena u vezi sa trudnoćom i porođajem - tragičan događaj za svaki zdravstveni sistem, kao i da se u Srbiji taj događaj dešava u broju koji je godišsnje obično jednocifren.

On je ocenio da se radi o dva potpuno različita slučaja jer je u jednom preminula porodilja u spletu tragičnih okolnosti, dok u drugom slučaju roditelji podnosi krivičnu prijavu sa sumnjom da je zbog nestručnog ponašanja došlo do smrti bebe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Doktori skrivaju rezultate obdukcije bebe

Izvor: Blic, 28.Maj.2009

Ana i Vladimir Lojanica ni mesec dana posle smrti svoje muške bebe u Kliničkom centru u Kragujevcu nisu dobili rezultate obdukcionog nalaza i sumnjaju da neko pokušava da sakrije istinu. Niko im nije objasnio zbog čega je 26. aprila njihova beba umrla, iako su lekari, posle hitno urađenog carskog...

Nastavak na Blic...

Ginekolozi će dobiti otkaze ako se utvrdi da su krivi

Izvor: S media, 28.Maj.2009

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Radomir Pavlović izjavio da će lekari Ginekološko-akušerske klinike doboti otkaze, ukoliko se sudskim putem utvrdi njihova krivična odgovornost za smrt jedne porodilje i jednog novorodjenčeta u toj bolnici. .."Saradjujemo i saradjivaćemo sa istražim organima,...

Nastavak na S media...

Inspekcija u kragujevačkom Kliničkom centru

Izvor: RTS, 28.Maj.2009

Inspekcijske provere u zdravstvenom centru u Kragujevcu gde je porodilja Olivera Veljić preminula a Ana Lojanica rodila mrtvu bebu. Direktor Centra Radomir Pavlović najavio otkaze za lekare - ukoliko se na sudu utvrdi njihova odgovornost...Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da slučajevi...

Nastavak na RTS...

Ginekolozima prete otkazi

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2009, 02:37

KRAGUJEVAC - Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Radomir Pavlović izjavio je juče da će lekari Ginekološko-akušerske klinike dobiti otkaze, ukoliko se sudskim putem utvrdi njihova krivična odgovornost za smrt jedne porodilje i jednog novorođenčeta u toj bolnici. - Sarađujemo i sarađivaćemo...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.