Izvor: Politika, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomu iz Paname nostrifikovao u Beogradu

Dekan Milan Višnjić tvrdi da je procedura izbora Dragana Petrovića u zvanje vanrednog profesora bila regularna Niš – Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Milan Višnjić izjavio je juče da je procedura izbora Dragana Petrovića u zvanje vanrednog profesora na tom fakultetu bila regularna.

Dekan je opovrgao navode da je Petrović falsifikovao diplomu medicinskog fakulteta jednog privatnog američkog univerziteta, koja je, prema tvrdnjama iznetim u javnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bila presudna prilikom bodovanja i odlučivanja za izbor u nastavničko zvanje na Katedri za maksilofacijalnu hirurgiju.

Spor u vezi sa Petrovićevim imenovanjem izbio je početkom godine, a ponovo je aktuelizovan vešću da je u nišku policiju stiglo obaveštenje iz sedišta Interpola za Evropu da je Petrovićeva diploma o završenim studijama medicine falsifikat. "Petrović je završio studije Odseka za stomatologiju u Nišu, magistrirao i specijalizirao maksilofacijalnu hirurgiju u Beogradu, a doktorirao u Nišu. Za izbor u nastavničko zvanje ne treba mu ni jedna druga diploma, pa je nije ni priložio", napomenuo je Višnjić, koji je bio i član komisije koja je odlučivala o izboru. "Petrović je devedesetih godina hteo da ode iz zemlje i da bi radio u inostranstvu bilo je potrebno da je završio i studije medicine", kazao je dekan. "Sa svojim kolegom iz Beograda upisao je studije medicine na privatnom američkom univerzitetu Ešvud, koji je od 1991. do 2000. godine imao svoju ispostavu u Evropi", naveo je Višnjić. "Njih dvojica uspešno su završili studije polažući razliku ispita, jer su im mnogi bili priznati sa redovnih studija i specijalizacije, a Petrović je kasnije tu diplomu nostrifikovao na Medicinskom fakultetu u Beogradu", kazao je dekan. "Osim toga, Petrović ima položen državni ispit i može raditi i kao lekar opšte prakse", dodao je Višnjić.

On je na najavu da će protiv Petrovića biti povedena istraga rekao da je tačno da je policija proveravala diplomu, kao i da je tačna informacija da ispostave tog američkog univerziteta u Evropi više nema.

Višnjić je rekao da je Petrović dobio potvrdu univerziteta da je bio njihov student i da je studije medicine uspešno završio. "Sve ostalo su srpska posla", naveo je dekan, i dodao da Petrovićev kolega iz Beograda, sa studija medicine, radi u Španiji.

Tanjug

[objavljeno: 19.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.