Izvor: B92, 21.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Diplomirani i masteri isti"

Beograd -- Zakonodavni odbor Skupštine usvojio tumačenje Zakona po kome zvanja diplomirani i master treba da budu izjednačeni.

Međutim, njihov predlog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju mora još da usvoji i Skupština Srbije, čime bi on postao deo Zakona i obavezujući za sve fakultete u Srbiji. Skupština se, vrlo verovatno, neće sastajati pre izbora 21. januara 2007.

Prema predlogu Odbora, osoba koja je stekla ili stekne stručni odgovarajući naziv prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranijim propisima, na primer, diplomirani pravnik ili diplomirani inženjer, to pravo zadržava i ima jednaka prava sa onima koja steknu zvanje master.

"Država garantuje da zvanje mastera nije potrebno onima koji su studije završili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju i nije mi jasno zašto bi neko tražio da mu se zvanje preinači u mastera", rekao je predsednik Zakonodavnog odbora Miloš Aligrudić.

"Mi ne možemo ni reći da su fakulteti u obavezi da u budućnosti izjednače status mastera sa nekim ranijim zvanjima, jer bi to bilo suludo, to nema nigde", objašnjava predsednik Odbora Miloš Aligrudić.

"Ali, možemo da kažemo da, ako oni koji su već stekli po ranijim propisima određeno zvanje, kao što smo dali u primeru vrlo jasno VII-1, da oni, ako traže (od fakulteta izjednačavanje), jer je to njima samo mogućnost, koja mi nije ni jasna zašto bi to radili, kad su već izjednačeni, ali ako traže, onda treba, moraju da dobiju status mastera", kazao je on.

Usvajanjem te odluke u Skupštini Srbije biće sprečena mogućnost da fakulteti proizvoljno tumače zakon, odnosno da se, kako kaže Aligrudić, igraju sa zakonom.

"Primera radi, šta oni kažu čoveku koji sada studira i treba da završi Pravni fakultet. On kaže: 'Pa, dobro, hoću li ja imati master?' Oni kažu: 'Ne, nećeš ti biti master. Ti, prijatelju, da bi bio master i imao ista prava kao masteri, moraš da upišeš kod nas još godinu dana, da guliš, još petu godinu, i da platiš još toliko i toliko para. To je suština priče", objašnjava Aligrudić.

"Onda ti ljudi podlegnu njihovom tumačenju ili pritisku na fakultetu i kažu: 'Pa, bogami, šta da radim, pa neću da sebe dovodim u neravnopravan položaj sa ljudima koji su godinu dana posle mene upisali, hajde da to platim.' Suština je u tome da mi te ljude zaštitimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, svi koji su završili studije po ranijim propisima imaju jednaka prava pri zapošljavanju i upisu na doktorske studije. "Oni ne smeju biti diskriminisani u odnosu na sutrašnje mastere" i potreba da se traži preimenovanje zvanja je, kako je ocenio Aligrudić, "izlišna".

Podsetimo, tumačenje Zakona je zbog nedoumica oko izjednačavanja zvanja diplomirani i master zatražila Konferencija univerziteta Srbije.

Studenti pozdravili mišljenje

Savez studenata Beograda i Studentska unija Srbije zadovoljne su zbog takvog usvajanja predloga tumačenja zakona.

"Nakon višemesečne borbe studenata za svoja prava, juče je, napokon i nadležno skupštinsko telo bez ijednog glasa protiv, usvojilo predlog autentičnog tumačenja zakona kojim se jasno i nedvosmisleno uspostavlja jednakost starih diplomskih i novih diplomskih-master studija", navodi se u saopštenju studentskih organizacija.

Organizacije studenata očekuju da autentično tumačenje bude i formalno potvrđeno na prvom narednom zasedanju Skupštine, a da fakulteti usklade svoje statute, pravilnike i odluke sa tim tumačenjem člana 127 Zakona o visokom obrazovanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.