Izvor: Politika, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diploma iz Paname pred Etičkim komitetom

Policija podnela krivičnu prijavu protiv dr Dragana Petrovića zbog sumnje u izvršenje krivičnog dela falsifikovanja službenih isprava

Niš – Diploma o završenoj medicini u Panami koju je, uz ostalu dokumentaciju na raspisani konkurs za izbor u zvanje vanrednog profesora na katedri za maksilofacijalnu hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Nišu, podneo dr Dragan Petrović, inače prodekan ovog fakulteta, i dalje je tema "broj jedan" u Nišu i univerzitetskim krugovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u našoj zemlji.
Reč je o diplomi Univerziteta "De las Amerikas" u Panami, a "Politika" je već objavila da je po podnetoj prijavi, u kojoj se navodi da se sumnja da je diploma falsifikovana i lažna, niška policija preduzela sve neophodne kontrole.

Na osnovu provera ispravnosti diplome, njenih "puteva" do Niša i Medicinskog fakulteta, i saslušanja osumnjičenih, Služba za suzbijanje kriminala u privredi niške Policijske uprave podnela je pre dva dana krivičnu prijavu protiv dr Dragana Petrovića. Sumnja se u izvršenje krivičnog dela falsifikovanja službenih isprava. Krivična prijava prosleđena je Opštinskom javnom tužilaštvu, gde je Aleksandar Petković, opštinski tužilac, rekao da će ova pravosudna ustanova u narednih 30 dana razmotriti prijavu i odlučiti da li će predložiti otvaranje zvanične sudske istrage protiv dr Dragana Petrovića i još nekog lica, ili će je odbaciti.

Kao što je poznato, dr Petrović je saslušavan u policiji posle informacije dobijene od Interpola da je diploma Univerziteta "De las Amerikas" falsifikat i tvrdnji da pomenuti univerzitet "De las Amerikas" postoji u Panami, ali da na njemu nema studija medicine. O ostalim detaljima prijave ništa se ne zna, jedino nam je rečeno da je na Stomatološkom fakultetu policija utvrdila da u vreme kada je navodno diplomirao na univerzitetu u Panami dr Petrović uopšte nije bio van zemlje i da je redovno dolazio na fakultet i nije izostajao s posla.

Policija je, rečeno nam je, o podnošenju prijave obavestila i Medicinski fakultet, posle čega je boravila i u Rektoratu Univerziteta u Nišu. Rektor Niškog univerziteta profesor dr Radoslav Bubanj nam je to potvrdio i kratko rekao:

– O integritetu jednog univerzitetskog radnika i jednog lekara ne želimo i ne možemo nikako suditi pre nego što nadležni državni organi koji su pokrenuli postupak ne okončaju istragu i provere sve što je pod sumnjom. Tek posle toga biće odlučeno koji će koraci biti preduzeti.

Rektor dr Bubanj je rekao da je prekjuče zvanično Ministarstvu prosvete uputio molbu da se izvrše sve neophodne provere dokumentacije dr Dragana Petrovića, jer, saznaje se, u njoj ima nekih nejasnoća i kontradiktornosti. Istu molbu rektor Niškog univerziteta uputio je i dekanu Medicinskog fakulteta u Nišu, profesoru dr Milanu Višnjiću.

Od fakulteta se traži odgovor da li je sporna diploma, za koju se sumnja da je falsifikat, priložena uz ostalu dokumentaciju dr Petrovića prilikom njegovog izbora u zvanje vanrednog profesora na katedri za maksilofacijalnu hirurgiju. Taj izbor je zbog sumnje u ispravnost diplome i osporen, posle čega je i izbila velika afera. Inače, profesor Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, izjavio je na televiziji da diploma o završenoj medicini dr Draganu Petroviću nije ni bila potrebna za izbor i imenovanje u zvanje profesora na fakultetu, jer to, po propisima, nije predviđeno.

U isto vreme, budući da je afera u vezi sa ovom spornom diplomom dobila neočekivane razmere, njome će se pozabaviti i Etički komitet Srpskog lekarskog društva, zvanično je potvrđeno u ovoj asocijaciji doktora i stomatologa naše zemlje. Na prvoj narednoj sednici SLD-a na dnevnom redu biće rasprava o tome koliko je etički ispravno postupio dr Dragan Petrović ako je na konkurs priložio, kako se sumnja, lažnu diplomu.

Toma Todorović

[objavljeno: 24.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.