Izvor: Blic, 10.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić i Živković postigli dogovor

Dinkić i Živković postigli dogovor

BEOGRAD - Posle razmene izjava preko medija, premijer Srbije Zoran Živković i guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić juče su na sastanku u četiri oka razjasnili nesporazume. Sastanak je održan u Vladi Srbije na poziv premijera Živkovića.

Nakon sastanka koji je trajao sat i po, nije bilo izjava za javnost niti je izdato bilo kakvo saopštenje. U Vladi Srbije i u Narodnoj banci Srbije nisu želeli da komentarišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tok razgovora. Razgovori su, kako 'Blic' nezvanično saznaje, bili 'konstruktivni i dogovorena je dalja saradnja Vlade Srbije i NBS'.

Pre sastanka Dinkić je agenciji Tanjug izjavio da je dobio poziv da dođe na razgovor u 15 sati u Vladu Srbije. 'Tumačim da to znači da je prihvaćena ponuda za razgovor i ići ćemo na taj sastanak', rekao je Dinkić i izrazio očekivanje da će biti 'postignut dogovor u interesu Srbije'.

Premijer Živković je pre tri dana izjavio da NBS ne postoji i da svako ko štampa novac NBS, štampa lažni novac.

Guverner je odbacio navode premijera Živkovića i naveo da iza toga stoje razlozi za njegovu smenu, zatraživši da se o njegovom poverenju izjasne i poslanici Skupštine Srbije.

Povodom sukoba premijer-guverner, juče se oglasio i ministar finansija u Vladi Srbije Božidar Đelić. Đelić je, kako prenosi Beta, izjavio da podržava guvernera Narodne banke Srbije Mlađana Dinkića.

'Rekao sam pedeset puta i opet ću ponoviti da smatram da Mlađan Dinkić treba da bude guverner Narodne banke Srbije', rekao je Đelić novinarima na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da Ministarstvo za finansije i NBS dobro sarađuju, ali je negirao izjave guvernera Dinkića da je iz Vlade Srbije bilo indirektnih pritisaka da NBS štampa novac bez pokrića, kako bi se pokrio budžetski deficit.

'Zakonom o budžetu za 2003. godinu je precizirano zaduženje kod NBS, i tražiti da se štampa novac bez pokrića, značilo bi kršenje zakona', objasnio je Đelić.

Prema oceni srpskog ministra finansija, razlog sukoba između premijera Srbije Zorana Živkovića i guvernera NBS Mlađana Dinkića je pregrupisavanje na političkoj sceni Srbije.

'Ja sam čovek konsenzusa i trudiću se i dalje da okupim sve ljude koji su spremni da rade na sprovođenju ekonomskih reformi', rekao je Đelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.