Dinkić i Labus urnisali Srbiju

Izvor: Glas javnosti, 26.Jun.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić i Labus urnisali Srbiju

BEOGRAD - Potpuno pogrešna ekonomska politika koja se pod pritiskom MMF vodi od 2001. godine gurnula je Srbiju na rub provalije i ako se nešto pod hitno ne promeni, u nju će i upasti, tvrde ekonomski stručnjaci. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je nedavno na potrebu da država u potpunosti promeni ekonomsku politiku i da reformiše socijalnu politiku, zdravstvo i obrazovanje, pošto se, kako je rekao, pokazalo da dosadašnja strategija privatizacije i zaduživanja nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << održiva, naročito pošto nam uskoro stižu za otplatu krediti koje smo uzimali od Međunarodnog monetarnog fonda. Ekonomisti se slažu sa Jelašićem, ali upozoravaju da je ovakva politika odavno trebalo da se promeni i da je, osim kresanja javne potrošnje, potrebno unaprediti i poslovni ambijent kako bi se podigla proizvodnja.

Profesor Mlađen Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka, ističe da je još od 2001. godine vođena pogrešna ekonomska politika koju je nametnuo MMF, a podržavali su je svi - od aktuelnog ministra ekonomije Mlađana Dinkića, preko tadašnjeg predsednika G17 plus Miroljuba Labusa, potpredsednika Savezne Vlade, zatim Božidara Đelića, sadašnjeg potpredsednika vlade i samog Jelašića, koji su „bez velikog znanja bili impresionirani time što će Srbija ponovo pristupiti MMF i Svetskoj banci“, zbog čega su prihvatili njihov koncept koji nije bio adekvatan.

- Srbija je prvo ušla u naglu liberalizaciju koju je 2001. sproveo Labus, zatim je bila predviđena brza privatizacija svega, da bi se prihodi od te privatizacije prelivali u budžet, što je dovelo do precenjivanja kursa dinara i rasta uvoza i spoljnotrgovinskog deficita, što je opet dovelo do ogromnog deficita tekućeg platnog bilansa. Ogroman uvoz je gušio proizvodnju, pa je prošle godine industrijska proizvodnja bila za samo dva odsto viša nego 1998. godine, a čak je i poljoprivreda teško pogođena. Takva strategija dovela je do ogromnog spoljnog duga, pa se sada događa da treba više da isplatimo, nego što možemo da se zadužimo. Rezultati takve politike su vrlo nepovoljni - objašnjava Kovačević.

Prema njegovim rečima, za servisiranje privatnog spoljnjeg duga ove godine biće potrebno između 4,5 i 5,5 milijardi evra, pošto različiti državni organi daju različite brojke, dok će za pokrivanje javnog duga biti potrebno bar 300 miliona evra.

Zbog toga ovaj ekonomista upozorava da se Srbija nalazi u dužničkoj krizi, budući da ne može da servisira ove obaveze, već će verovatno morati da, osim od međunarodnih institucija, kredite uzima i od komercijalnih banaka, kako je to najavio i Dinkić, što znači da će morati da plaća i visoke kamate, koje su trenutno oko 10 odsto.

- Iduće godine će obaveze biti znatno veće ako firme ove godine ne budu mogle da vrate svoje dugove. Došli smo u narkomansku zavisnost od stranog kapitala. Jelašić u poslednje vreme govori da će novo zaduživanje samo kobajagi rešiti probleme, čime ulazi u sukob sa Dinkićem. Međutim, iako je guverner sada velikim delom u pravu, ne vidim spremnost drugih da na dnevni red ozbiljno stave reforme koje moraju da se obave. Javna potrošnja mora da se smanji, ali je problem u tome što svaka stranka želi da udovolji svojim kadrovima, pa ne može biti smanjenja administracije - ističe Kovačević, dodajući da je zapanjen što ni MMF, ni Svetska banka ni Evropska unija nisu stavile do znanja domaćim vlastima da je tolika administracija nedopustiva, kao i to što se na čelna mesta u javnim preduzećima postavljaju partijski kadrovi.

- Ako se ništa suštinski ne promeni, preti opasnost da se Srbija nađe u još težoj dugogodišnjoj dužničkoj krizi sa nesagledivim ekonomskim i socijalnim posledicama - zaključuje ovaj ekonomista.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec, inače savetnik premijera Mirka Cvetkovića, ističe da, iako je neophodno da se sprovedu strukturne reforme o kojima je govorio Jelašić, treba znati da one ne mogu dati brze rezultate.

- Javna potrošnja mora da padne ispod 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali ne vidim kako bi reforme mogle da proizvedu rezultate već ove godine, isto kao što je jasno da kratkoročne mere, poput zamrzavanja plata ili penzija, ne mogu da postignu dugoročne rezultate. Srbija u narednim godinama neizostavno mora da reformiše i penzioni sistem i sve ostalo, pošto počinje da raste dug. Ali, ostaje pitanje privrede, koja mora da radi i posle krize, a to znači da je potrebno da se u Srbiji poboljša poslovni ambijent, odnosno da se reformiše i pravni sektor. Tako će ovo tržište postati privlačnije za ulaganja, što će pokrenuti privredu i dovesti do većih poreskih priliva i zapošljavanja - zaključuje Bajec.  

Ma hajdete molom vas ,zar nije Dinkic proglasen prosle godine(samo ne znam od koga) za "naj uspesnijeg ekonomistu"!!!!Budalastine vi ste ga birali uz ostalu ekipu"dozivotno"!!!

Otkad pamtim ovaj Bajec sere o ekonomiji. Ne sjecam se da je ikad nesto uradio.

Postao je PROFESOR Ekonomskog fakultetai savetnik premijera, pa ti vidi da lij on nesto uradio ili nije.

"Uvek se dalje odklizas na sranju nego na sljunku!" ( stara skodska posloica).

Kod Milosevica nismo imali nista. Kad su dosli Labus i Dinkic i njima slicni unistili su sve.

Tacno, ja sam ovo govorio vec godinama. Ta grupa je radila pod stranom komandom. Osnova delovanja je kolonizacija Srbija i stavljanje u vazalski polozak prema MMFu i Svetskoj banci. Pa mislite da je cudno sto je bivsi sluzbenik Svetske Banke Cvetkovic postao "premijer" Srbije...

Jasno se vidi ko i sta radi po Srbiji,.. vidi se prega,.. Dinkic, Djelic, Labus, Sutanovac, B92, Blic, Beta, Parivodic, i jos mnogo drugih. Oni su doveli Srbiju do katastrofe. Bez proizvodnje, para, sopstvene kontrole novca, unistenog izvoza.. Srbija ne moze opstati do iduce godine... Ali ipak mislim da su Srbi dobili sta su trazili.

Zelim Glasu da sto vise pise o delatnostima ovih razaraca.

Zaboravio sam da spomenem RTS, radio tv srbija. Oni u jos gori od b92. Ono djubre Tijanic je od te velike kuce narpavio govno, i to ono izdajnicko. Oni su pod totalnom kontrolom Dinkica. Pokusajte da napiste bilo sta protiv G17, cak i malu kritiku, to vam nece staviti. Oni samo mentalno zaostale komentare postavljau koji velicaju like i delo G17 mafije.

Evo, sta ja govorim vec godinama. Kraj Americkog dolara se najzad priblizava i to vise ni glavni mediji ne mogu da sakriju. Ovga glupava gamad od G17 nas vezuje vec 8 godina za dolar i MMF.

Svet izbacuje Dolar iz upotrebe. Ovo je kraj Amerike, a sto se tice G17 bagre, to mora sve da odgovara za njihove pljacke..

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8120835.stm

Pljacka je oduvek bila jedna od najvecih privrednih aktivnosti u Srbiji. Privatna svojina nije problem, ona se cuva. Drustvena svojina sluzi da se uzme koliko ko moze.

Јелашић је у праву.Од новог задуживања слаба вајда.Паре ће потрошити а неће их умножити.Да су са досадашњим позајмљеним новцем подсдтакли привреду,унапредили пољопривреду,отворили нова радна места сад не би ни размишљали о задуживању.Овако нас на најсигурнији начин доводе у дужничко ропство.Најкраће речено:доле власт,а на изборима не гласати за исте.

Boze sacuvaj nas od KUGE GLADI M. DINKICA Labusa i ostalih satrapa ,oni su kao Ambrozija samo steta.

Sve ekspert do ekperta za izdaju.Svaki laik zna da ako drzava uzajmljuje novac a ne ulaze u nesto produktivno , ta drzava propada.Prodavati sve iz kuce a uz to uzimati kredite na kredi moze samo da se bankrotira i izleti na ulici .Svaka domacica to , izgleda, bolje zna od Dinkica.Dinkic i Co rade vrlo malo iz neznaja ali vise od zadatka da se unisti Srbija..On vrlo dobro zna sta radi kao Djelic koji je kao expert b io izbacen iz nekoliko drzava jer ih je ekonomski unistio.Dinkic je zasticena zver i to iznutra a jos vise iz napolje.Kada jedan "ekspert" insistira da proda neku firmu tamo nekom probisvetu iz Austrije a ne dozvoljava Rusiji da kupi tu istu firmu , znaci da zna sta radi jer tako mu je naredjeno. Dinkic deluje arogantan i glup primer politicara a pudlica Tadic cuti i pusta da gazda radi sta hoce.Mislite da je Milosevic bio los , sacekajte iducu godinu i videcete kako su ovi losi ali bice kasno.Srbiju nistu ni Turci unistili ni Nemci ali ce je unistiti grupa maoumnika kome nista nije vredno osim novca.Ponekad pomislim da su ti ljudi roboti bez duse i srca ali nisu oni nsu mnogo gore.Sve su to djavolovi radnici.

Komunisticka(citaj demokratska)partija Srbije je stvorila Slobenstajna po receptu Mary Shelly;mlad i uspesan bankar se sada drzi predsednicki,nepogresivo praveci greske - dejavu!!!

Oh my God,It`s Alive!!!

Hahaha, kol'ko ste svi ovde pateticni. Ima vas 10-tak koji stalno pljujete samo po Dinkicu i DS-u, kao da su vasi radikali i kompanija mnogo bolji. Shvatate li da vasih istomisljenika ima taman koliko da organizujete jedan kruzok? Objavite ovo, ako imate m**a.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.