Izvor: Glas javnosti, 04.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinaru ne pomažu ni gastarbajteri

BEOGRAD - Kurs evra nastavlja da svakodnevno raste uprkos tome što Narodna banka Srbije gotovo svaki drugi dan interveniše prodajom deviza kako bi poduprla dinar. Zajednička evropska valuta tako je juče vredela čak 90,59 dinara, uprkos tome što je NBS prodala 10 miliona evra. Međutim, da centralna banka nije nemoćna kada je u pitanju regulacija kursa, potvrđuje i izjava Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, da NBS ima dovoljno novca da obori evro i na 80 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pošto raspolaže sa oko 10 milijardi evra deviznih rezervi.

Stručnjaci se načelno slažu sa ovim mišljenjem, ali se postavlja pitanje štete od trošenja rezervi, kao i svrsishodnosti takvog veštačkog održavanja kursa, koji bi skočio čim bi NBS prestala da podupire dinar svojim novcem.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević upozorava da građani imaju pogrešnu predstavu o tome da se kurs formira u menjačnicama, u kojima i gastarbajteri kupuju dinare kada dođu u Srbiju i podseća da kurs formiraju banke u međusobnom trgovanju.

- Menjačnice mogu samo malo da pomaknu svoje kupovne i prodajne kurseve, kako bi bile međusobno konkurentne, ali u osnovi i dalje primenjuju kurs koji objavi NBS. Nisam ni primetio veliki rast doznaka, a da bi novac gastarbajtera uticao na kurs potrebno je da bude položen na račune u bankama - objašnjava Kovačević. Prema njegovim rečima, Narodna banka bi mogla da obori kurs i na 76 dinara, kada bi htela, ali bi morala da potroši devizne rezerve. Kovačević smatra da bi bilo nerazumno da se troše rezerve u trenutku kada je uvoz Srbije dva puta veći od izvoza. „To bi bilo ubitačno“, konstatuje ovaj ekonomista, nezadovoljan time što je centralna banka u poslednja dva meseca potrošila preko pola milijarde evra u odbranu dinara.

MARGINALNE MENJAČNICE

Popov smatra da priliv deviza koji se očekuje sa dolaskom gastarbajtera neće ojačati dinar, pošto je „kurs ono što objavi NBS“. On, takođe, podseća da se kurs formira na međubankarskom tržištu na osnovu ponude i potražnje i da je uticaj menjačnica na to „marginalan“.

I ekonomista Zoran Popov takođe smatra da NBS lako može da kurs drži „na nivou od 85 do 88 dinara“, ali veruje da je aktuelni pad dinara proizvod dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- MMF je pristao na povećanje penzija i druge ustupke, ali je verovatno dogovoreno da se to anulira tako što bi se oborio dinar, što će dovesti do rasta cena i odvratiti ljude od veće kupovine. Jedan način da država izađe na kraj sa velikom potrošnjom je otvorena borba za kresanje rashoda, što je unapred osuđeno na propast, a drugi je zaobilazni put, preko jačanja evra - kaže Popov, dodajući da će NBS relativno lako objasniti rast inflacije do kojeg će pad dinara dovesti, okrivljujući i za to svetsku finansijsku krizu

Da li sam ja jedini 'gastarbajter' kome je dosta da ga tretiraju kao zlatnu koku kad im odgovara. Ostajem ovde.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.