Izvor: B92, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora kritikovala maticu

Beograd -- Dijaspora, na Vidovdanskim danima dijaspore u Srbiji, kritikovala vlast.

Predstavnik srpske dijaspore u Nemačkoj Predrag Rakočević izjavio je da dijaspora u Srbiju godišnje uloži šest milijardi evra i da su predstavnici dijaspore jedini stalni strani turisti u Srbiji koji značajno utiču na rast deviznih rezervi.

"Neka se ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić upita odakle mu tolike devizne rezerve kada nema stranih turista i kada je ekonomija loša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i od čega dobro živi veliki broj stranih banaka u Srbiji. Ja ću vam reći da je to od redovnih donacija iz dijaspore", rekao je Rakočević.

On je rekao da je nezadovoljan što Vlada Srbije namerno koči razvoj srpskog izvoza održavajući "naduvan kurs dinara". "Nije zadatak srpske države da zadire u intimu dijaspore o količini novca kojim raspolaže jer će to zauvek ostati tajna. Nikome od nas nije ni na kraj pameti da prodamo svoju kuću i kapital uložimo u privredu koja je politički, zakonodavno i ekonomski, veoma nestabilna i u kojoj vlada neverovatna korupcija, koja je prodrla u sve pore društva", kaže Rakočević.

Predsednik udruženja Opstanak, za borbu protiv bele kuge u Srbiji, Marko Mladenović, rekao je da je stanje po tom pitanju u Srbiji katastrofalno. "Mi nestajemo jer u samo dva srpska okruga ima više rođenih od umrlih", kaže on.

Pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća naveo je da dijaspora godišnje daje Srbiji od tri do četiri miliona evra, a da je u novije vreme dijaspora u maticu uložila svega nekoliko desetina miliona evra. "Ako i strani investitori budu imali poverenja u srpsku ekonomiju, kao što ga ima naša dijaspora, onda nam ne predstoje svetli ekonomski dani", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.