Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog crkava

Beograd -- U Beogradu počelo Deveto zasedanje Mešovite komisije za zvaničan teološki dijalog pravoslavnih crkava i rimokatoličke crkve.

Komisija će tokom zasedanja razmatrati bogoslovske teme iz oblasti eklesiologije, učenja o crkvi, navedeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Zvaničan bogoslovski dijalog dveju crkava traje godinama, a vodi ga Komisija za dijalog, sastavljena od po 30 članova, uglednih teologa iz svake crkve.

Komisija ima dva ravnopravna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika, mitropolita pergamskog Jovana iz Carigradske patrijaršije i kardinala Valtera Kaspera.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je na otvaranju skupa da dijalog nema alternativu i da korišćenje sile ili nametanje svojih modela i rešenja ruši preostale mostove među sučeljenim ljudima. "Za hrišćane i svakoga ko prihvata kodeks osnovnih vrednosti Evrope, dijalog je prosto način postojanja i opštenja među ljudima, nacijama, država, kulturama i civilizacijama".

Predstavnici Vatikana i pravoslavnih crkava pokušaće da premoste skoro hiljadu godina dugu podeljenost direktnim razgovorima o najvećim preprekama između dve hrišćanske vere, a prema nekim najavama, u dijalogu će učestvovati i ruski patrijarh Aleksej II.

Iako je Vlada Srbije pozvala medije da prisustvuju otvaranju skupa, novinari su pred njegov početak isterani iz sale jer, kako su rekli predstavnici crkve, ipak nije bilo predviđeno da skup bude otvoren za javnost. Kamermana novinske agencije Fonet na silu su izbacila dvojica iz obezbeđenja, dok su ostale novinare posle toga zamolili da izađu. Novinari su ipak posle izvesnog vremena uz izvinjenje vraćeni u salu.

"Nada da će doći do približavanja"

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da to što se dijalog odvija u Beogradu, ukazuje na otvaranje i nadu da će doći do pribiližavanja u nekim pitanjima koja vekovima dele pravoslavce od katolika. "Jedno od njih biće i pitanje širenja katoličke religije na istok, na teren pravoslavne ekumene, što se u Rimu smatra normalnom misijom hrišćanske crkve, a u mnogim pravoslavnim crkvama, uključujući našu, nekom vrstom papinog pohoda na istok i prozelitizam", kaže on.

"Verovatno će biti reči i o papinoj poseti Beogradu, za koju SPC kaže da još nisu sazreli uslovi, iako neke vladike navode da ne treba da se bojimo pape i da su uslovi sazreli", kaže Đorđević.

Mirko Đorđević kaže da će se teolozi u Beogradu dotaći i izjave pape Benedikta XVI u vezi sa islamom. "Slučaj papine izjave na predavanju, koji mediji malo naduvavaju, ima više političku konotaciju, a manje dogmatsku, iako između islama i hrišćanstva postoje stara pitanja definicije i redefinicije, u koje ovaj skup neće ulaziti", kaže on.

Tekst celog predavanja pape Benedikta XVI u Regensburgu, u zvaničnom prevodu Beogradske nadbiskupije možete pročitati ovde, a više novih informacija o toj temi u posebnom tekstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.