Dijagnoza Pobednikovih povreda

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijagnoza Pobednikovih povreda

U ateljeu smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, počela je restauracija "Pobednika". Do sada je napravljen uvid u stanje oštećenja na skulpturi i predstavljeni dalji koraci na restauraciji bronzanog simbola Beograda.
Jedna veća vremenska nepogoda u Beogradu bila bi dovoljna da se "Pobednik" uruši. Prema rečima vajara Zorana Kuzmanovića, spomenik je u poslednji čas izmešten i odnet na restauraciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Već u ponedeljak, zajedno sa profesorima Građevinskog fakulteta, pronaći će konačno rešenje za spomenik.
"Posle ovih zahvata koji će biti veoma ozbiljni, spomenik će moći da stoji dosta duže nego ovih 90 godina", kaže vajar Zoran Kuzmanović.
Skulptura je vremenom oksidirala i počađavila, što je neophodno ukloniti.
"Koristimo elektrode koje na osnovu hemijskog sastava pravimo i koje će biti najprikladnije za ovaj posao. Boja patine će biti veoma slična. Poenta je da napravimo što manju razliku u tom prelazu", rekao je Kuzmanović.
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kažu da deo javnosti smatra da će se restauracijom narušiti izgled "Pobednika".
"To apsolutno nije tačno, želim da uverim sve ljude da svi koji rade na ovom projektu zaista rade to maksimalno posvećeno. Takve intervencije ne samo da nisu dozvoljene već su i kažnjive", kaže arhitekta Nevenka Novaković.
Demontažom spomenika, osim oštećenja, ustanovljeno je da je u kameno postolje "Pobednika" ugrađen deo nadgrobnog spomenika.
Iz Zavoda objašnjavaju da je na Beogradskoj tvrđavi kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste kameni blokovi koji su imali prvobitno drugu funkciju, a da je ovako nešto, na postamentu "Pobednika" – zapravo iznenađenje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.