Devojčici juče transplantirana koštana srž

Izvor: Blic, 26.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčici juče transplantirana koštana srž

Desetogodišnjoj devojčici koja boluje od akutne mijaloidne leukemije, juče oko 17.30 časova, u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" transplatirana je koštana srž, odnosno unete su u njen organizam obrađene ćelije koštane srži njenog oca, izjavila je Tanjugu načelnica Službe za transplantaciju koštane srži u tom institutu dr Dragana Vujić.



"Transplatacija ćelija čiji je davalac otac devojčice trajala je oko 10 minuta. Danas će biti uzeta koštana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srž majke druge, takođe desetogodišnje devojčice, kojoj će koštanu srž dati njena majka, a transplatacija će biti obavljena u popodnevnim časovima", rekla je Vujućeva.

Italijanski stručnjak dr Marino Andolina je pomogao u obradi da bi se prvoj devojčici dale ćelije koje su u tečnom stanju i koje se daju preko centralnog venskog katetera.

"Do sada nismo mogli sami da radimo ovu vrstu transplantacije, jer se radi o davaocu koji je delimično podudaran sa primaocem i neophodna je obrada dobijene koštane srži da bi se smanjio rizik od komplikacija u posttransplantacionom periodu koje mogu biti veoma ozbiljne, čak mogu ugroziti život bolesnika", istakla je juče Vujićeva.

O periodu kada se prihvata kalem, odnosno kada se može utvrditi stepen uspešnosti transplantacije je, prema rečima Vujićeve, između druge i treće nedelje, jer je moguće da dođe do infekcije praćene temperaturom.

Ona je naglasila da se, da bi se uradila transplantacija, pacijentu moraju dati visoke doze citostatika koje uništavaju koštanu srž i bolesnik u tom periodu nema belih krvnih zrnaca da bi se branio od infekcije.

"Bolesnici su u visokom riziku od infekcije i zato borave u takozvanim sterilnim sobama, a dok se potpuno ne oporavi imuni sistem bolesnika mogu se očekivati pojave određenih komplikacija", kazala je Vujićeva.

Ona je dodala da je iskusni dr Andolina došao u beogradski institut da bi pomogao proces obrade koštane srži, jer se radi o transplantacijama kod kojih je davalac delimično podudaran.

Institut za majku i dete sa Andolinom kontaktira od 1993. godine, jer su deca iz naše zemlje odlazila na transplantacije u Trst i to na humanitarnoj osnovi i na teret Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pored toga što je primao našu decu na transplantaciju, Andolina je takođe omogućio edukaciju članova transplantacionog tima Instituta za majku i dete, tako da su od 1994. do sada u Trstu boravila tri lekara, biolog, transfuziolog, hematolog, metabolog i nekoliko medicinskih sestara.

Vujićeva je podvukla da je Andolina doprineo u izradi mikroprocesora za programsko zamrzavanje matičnih ćelija, odnosno mašine koja omogućava zamrzavanje ćelija koje se dobijaju iz koštane srži, periferne krvi ili krvi pupčane vrpce koje su neophodne za transplantaciju.

Ona je naglasila da bi u našoj zemlji godišnje trebalo da se uradi oko 35 transplantacija svih oblika, što podrazumeva da je bolesnik samom sebi davalac ili ima davoca.

Vujićeva je pojasnila da davaoci mogu biti rođeni brat ili sestra koji su potpuno podudarni, gde je verovatnoća 23 do 30 odsto da postoji potpuna podudarnost, kao i da ima davaoca koji su delimično podudarni (braća, sestre, roditelji) i nesrodni podudarni davaoci.

Ona je podsetila da je u našoj zemlji pre nekoliko godina započelo formiranje registra dobrovoljnih daovaoca koštane srži kojih je veoma malo, zbog čega je neophodna akreditacija da bi Institut mogao podatke o davaocima da razmenjuje sa ostalim centrima čime bi se dala šansa bolesnicima u Srbiji da im se obezbedi odgovarajući davaoc koštane srži.

Transplantacija matičnim ćelijama hematopoeze, ili kako se obično kaže, koštane srži, je savremen način lečenja brojnih stečenih i urođenih oboljenja, koja se u svetu primenjuje od kasnih 60-tih godina prošlog veka, a u Srbiji od kraja osamdesetih godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.