Devojčica umrla, lekari na proveri

Izvor: Politika, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica umrla, lekari na proveri

Šabac – Troipogodišnja Ivana Nešković, koja je u četvrtak uveče preminula u Kliničkom centru u Beogradu od posledica uboda nožem u vrat, sahranjena je juče na Novom groblju u Šapcu. Devojčica se povredila kada je pala na nož koji je uzela iz rerne električnog šporeta. Njena porodica teško optužuje šabačke lekare da je nisu na vreme transportovali u Beograd, a Ministarstvo zdravlja najavilo je vanrednu proveru kvaliteta stručnog lekarskog kadra Opšte bolnice u ovom gradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Ivana je živela sa majkom Milenom (34) i bratom Sašom (5) u prigradskom naselju Jevremovac, a tragedija se dogodila oko 19.45 časova, kada se porodica spremala da večera. Devojčica je iznenada dograbila nož, krenula da se popenje na stolicu, ali se spotakla i pala. Tom prilikom oštro sečivo zabilo joj se u deo vrata ispod brade. Majka je odmah alarmirala prvog komšiju, koji je povređenu devojčicu svojim automobilom za pet minuta prebacio do Opšte bolnice u Šapcu.

U ambulanti za hitne slučajeve primili su ih specijalista za uho, grlo i nos dr Željka Đenadić i dežurni anesteziolog dr Zoran Marković. Lekari su Ivani brzo tamponirali ranu, ali kada je povratila krv saglasili su se da je neophodno da bude upućena za Beograd. Porodica tvrdi da se na transport čekalo oko sat vremena, jer u tom trenutku jedini anesteziolog u bolnici Marković nije hteo da pođe u pratnji povređene devojčice, pravdajući se da ne može da ostavi druge pacijente.

– Došla sam u 20.15 časova i videla kako svi lekari stoje oko deteta i gledaju ga – kaže za naš list Ivanina rođena tetka Slađana Mitrović, koja je i sama medicinski radnik – blok sestra u Opštoj bolnici. – Pitala sam da li se možda čeka sanitet, ali su mi odgovorili da je sve spremno. Međutim, čekalo se sve do dolaska načelnika Službe anestezije dr Dragana Milovanovića, koji je Ivani dao sedativ, izvršio intubaciju i zajedno sa doktorkom Đenadić seo u sanitet.

Bolnički sanitet je za samo 45 minuta stigao do Ušne klinike u Beogradu (89 kilometara). Načelnik klinike dr Mikić i tim lekara dočekali su teško povređenu Ivanu sa spremnom operacionom salom. Odmah je dobila tranfuziju, ali ni posle puna dva časa borbe nisu uspeli da joj spasu život. Dete je izgubilo previše krvi i bukvalno se gušilo u njoj.

– Načelnik Mikić nas je pitao šta smo toliko čekali? Po protokolu, dr Marković možda nije ni mogao da izađe iz bolnice, jer nije bilo drugog anesteziologa, ali pitamo da li bi se isto tako ponašao da se radilo o njegovom ili detetu nekog njegovog prijatelja – ogorčeni su u porodici Nešković..

Zbog tragične smrti Ivane Nešković u Opštoj bolnici u Šapcu u petak je održan hitan sastanak uprave. Generalni direktor prim. dr Goran Maletić kaže da će sve okolnosti biti detaljno ispitane.

– Utvrdićemo da li su lekari ispoštovali proceduru i doneli ispravnu procenu rizika povrede. U ovakvim slučajevima, povreda može biti samo naizgled sanirana, da bi posle izvesnog vremena došlo do pogoršanja – ističe dr Maletić.

On ne krije da Opšta bolnica (posle podele Zdravstvenog centra) ima samo jedno sanitetsko vozilo, koje je nabavila tek nedavno sopstvenim i sredstvima donatora. Sanitet još nema svu opremu, a trebalo bi da bude kompletiran narednih dana. Direktor Maletić kaže da je anesteziolog Milovanović sa sobom poneo mobilnu opremu, te da je tokom puta ukazivao neophodnu pomoć povređenoj devojčici i uspeo da je održi u životu.

Slučajem nesrećne Ivane Nešković, pored resornog ministarstva, baviće se i šabačka policija. Još iste večeri policija je o povređivanju devojčice obavestila okružnog javnog tužioca Dragoslava Milanovića, a istražni sudija Okružnog suda Saša Knežević u petak je izdao naredbu da se izvrši sudskomedicinska obdukcija tela, posle koje će se saznati više o težini i mehanizmu povređivanja.

Tužilac Milanović izjavio je našem listu i da je policiji naloženo da prikupi sve raspoložive podatke i obaveštenja o kompletnom događaju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.