Izvor: B92, 13.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Despotovica poplavela od zagađenja

Gornji Milanovac -- Već više puta zagađivana, reka Despotovica, kod Gornjeg Milanovca, opet je na udaru otpadnih voda.

Republički inspektori zaštite životne sredine utvrdili su danas da je zagađenje reke Despotovice prouzrokovalo preduzeće "Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca, protiv kojeg će biti podneta prijava za privredni prestup zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u vodu.

To preduzeće, koje se bavi proizvodnjom boja i lakova, u kanalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 11. decembra ispustilo plavu boju, što je izazvalo probleme u radu sistema za prečišćavanje otpadnih voda i zagađenje i obojenje reke Despotovice, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Inspektori su utvrdili da na otvorenom betoniranom platou za skladištenje svih vrsta otpadnih materija, u ovom preduzeću, postoji oivičen prostor gde su vidljivi tragovi prolivene plave boje, a neposredno pokraj se nalazi i otvoren šaht.

Opasan otpad, odnosno otpadna vodena suspenzija sa bojom, nalazio se u otvorenim kontejnerima na otvorenom prostoru, izložen atmosferskom uticaju, navedeno je u saopštenju.

Republički inspektori zaštite životne sredine 20. septembra su firmi "Zvezda Helios" izdali rešenje, kojim je naloženo da se opasan otpad do 20. decembra uskladišti na način koji obezbeđuje poštovanje propisanih uslova zaštite životne sredine, podsetilo je ministarstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.