Deset sudija lane rešilo 10.000 slučajeva

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset sudija lane rešilo 10.000 slučajeva

Trgovinski sud u Nišu u minuloj godini pokazao primernu efikasnost u rešavanju stečajnih i izvršnih predmeta, i sporova i tužbi među privrednicima

Niš – Trgovinsko pravosuđe je definitivno bolji i ažurniji deo srpskog pravosudnog sistema, o čemu govorenajnoviji podaci o radu sudija u trgovinskim sudovima u našoj zemlji. Modernizovanjem nekadašnjih privrednih sudova poslednjih godina, zahvaljujući stranim donacijama, ali i značajnim ulaganjima Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravde Srbije, unapređen je rad zaposlenih, što je doprinelo efikasnosti kakva se u mnogim sredinama nije očekivala. U Trgovinskom sudu u Nišu, koji „pokriva” veliko područje tri okruga – Niškog, Topličkog i Pirotskog, to jest 15 opština, protekle godine je primljeno čak 10.104 predmeta, plus 608 prenetih iz 2007. godine.

– Iako u našem sudu radi samo deset sudija, za proteklih 12 meseci od 10.712 predmeta naše sudije rešile su 10.082, što predstavlja čak 94 odsto od ukupnog broja. Takav visok procenat rešenih predmeta, ali i kvalitet u odlučivanju svrstavaju našu ustanovu među najbolje u srpskom trgovinskom pravosuđu – kaže za naš list Vojkan Mitrović, predsednik niškog trgovinskog suda.

U ovoj niškoj pravosudnoj ustanovi sudije rešavaju privredne prestupe, stečaje preduzeća i drugih pravnih subjekata, tužbe i parnice među preduzetnicima i izvršenja u sporovima, kako se ne bi išlo u parnični postupak. Ipak, postoji određen broj predmeta koji se „vuku” duže vreme. Među njima najkarakterističniji svakako je parnični postupak između jedne prokupačke firme i osiguravajuće kuće, koji nikako da se završi skoro četiri godine, jer ni jedna ni druga strana ne popuštaju u svojim zahtevima, a takav je i stečaj jednog preduzeća iz Blaca koji se rešava skoro deset godina.

– Ovakvi, po vremenu rešavanja dugi slučajevi, ipak su veoma retki – kaže Vojkan Mitrović, i posebno ističe da su vrlo česte ali neopravdane optužbe radnika u preduzećima prema ovom i ostalim trgovinskim sudovima kada se donose odluke o stečaju.

– Potpuno je pogrešno shvatanje među radnicima u firmama koje odlaze u stečaj da su za to krivi sudovi. U stečaj se odlazi zbog nelikvidnosti, a za to nije kriv sud, već rukovodstva u preduzećima ili fabrikama – smatra Mitrović.

Kvalitetni rezultati rada malog broja sudija u Trgovinskom sudu u Nišu nametnuli su pitanje o njihovom opterećenju, jer je zaista veliki broj predmeta koji se moraju rešiti. Predsednik suda Mitrović, međutim, kaže:

– Nekada, kada je u ovom delu Srbije bilo jake i stabilne privrede, rešavano je i dvostruko više predmeta. Sada je, međutim, privreda slabija, sporova i prestupa je manje, ali i broj naših sudija je smanjen. Ipak, nastojimo da nastavimo tradiciju efikasnog i kvalitetnog rada.

Toma Todorović

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.