Izvor: B92, 07.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina Beogradskog kruga

Beograd -- Osnivači Beogradskog kruga obeležili su u subotu u Centru za kulturnu dekontaminaciju deset godina osnivanja tog foruma i podizanja glasa "prijatelja slobode" protiv nacionalizma i ratova. Beogradski krug je začet u vreme izbijanja ratova na tlu bivše Jugoslavije i svojevremeno je svake subote u podne u Beogradu, predstavljao "niz različitih retoričkih činova koji su ispoljavali solidarnost u miru protiv nelogičnosti rata i stradanja", rečeno je u CZKD, na skupu koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ujedno bio i promocija drugog izdanja knjige "Druga Srbija" i "Intelektualci i rat".

Aljoša Mimica, priređivač drugog izdanja zbornika radova srpskih intelektualaca (Radomira Konstantinovića, Latinke Perović, Filipa Davida, Mladena Lazića, Nenada Prokića, Gojka Nikoliša, Mirka Tepavca, Miladina Životića,...), podsećajući se na vreme i rad foruma, rekao je da je sudbina "Beogradskog kruga" bila slična ostalim građanskim inicijativama koje su mogle vrlo teško da zažive i da budu ozvaničene. Ostaje sećanje da je iz Beogradskog kruga proizašlo više organizacija, aktivnih i danas, a među kojima su CZKD, produkcijska mreža "VIN", zatim Biblioteka "Krug", časopis "Beogradski krug".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.