Deo škola bez nastave

Izvor: RTS, 23.Mar.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo škola bez nastave

U nekim školama danas nije bilo nastave. Štrajk je, kako je i ranije najavljeno – odgovor na, kako kažu, nezakonito smanjenje plata. Prema podacima sindikata, prazne klupe bile su u 206 škola. Od sutra najavljuju radikalizaciju štrajka. U Ministarstvu tvrde da broj škola koje su u štrajku opada i da ih je sada 22 odsto.
Najviše štrajkača je u Čačku – 21 škola je bez nastave. Školska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina je, kažu, i te kako ugrožena.

Profesor Gimnazije u Čačku Milan Selaković rekao je da ma koliko ministar tvrdio da će školska godina biti regularna, ona nije regularna i neće biti.
"Neće biti ni dopunske nastave, ni pripremne nastave, neće biti odeljenjskih veća, ne znam kuda će to sve odvesti", naveo je Selaković.
U Užicu su nezadovoljni nastavnici protestovali ispred školske uprave. U Kruševcu, neke škole, inače u štrajku – ipak su radile, međutim, i oni su daleko od normalizacije nastave.

Slavoljub Đorđević iz OŠ "Vuk Karadžić" u Kruševcu kaže da se ne isključuje mogućnost radikalizacije, što obuhvata više od dnevne obustave rada.
I oni koji su se radovali slobodnim danima, sada brinu zbog ocena i završnog ispita.
Brinu se i roditelji. Kažu da čas traje pola sata, a, u stvari, dok nastavnici upišu sve što treba, za decu ostane samo 15 minuta.
Međutim – bez obzira na štrajk i na to da li će neki đaci imati pripremnu nastavu – sve osmake čeka isti završni ispit.
Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika rekao je da nije fer i upravo to govore ministru. "Nemojte praviti tu vrstu diskriminacije, dovodite decu u neravnopravan položaj isterujući nekakve svoje kaprice. Još uvek ima vremena da to regulišemo tako što će se sa nama dogovoriti kako da privedemo školsku godinu kraju", naveo je Matijević.
Prema njegovim rečima, ako ministar ni to ne bude želeo, onda treba bar da razmišlja o tome, jer to nije samo stvar prosvetnih radnika već i prosvetnih vlasti.
Ministar prosvete Srđan Verbić zabrinut je zbog pritiska sindikalaca na nastavnike da se priklone štrajku.
"O tome svedoče ne samo nastavnici već i đaci iz tih škola, koji nam se javljaju opisujući scene u kojima nastavnici jedni drugima prekidaju časove ili učiteljice koje izlaze uplakane sa sastanaka na kojima se odlučuje da li će štrajka biti ili ne i, naravno, vrlo smo zabrinuti zbog takvog razvoja situacije", naveo je Verbić.
Ministar podseća da se štrajk mora sprovoditi u skladu sa zakonom, jer je prosveta delatnost od opšteg interesa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.