Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo Beograda bez telefonskih veza

Beograd -- Oko 6.000 pretplatnika na Novom Beogradu juče ostalo bez telefona jer je ukraden telefonski kabl velikog kapaciteta.

Ljubodrag Zorić, iz Telekoma Srbija, kaže da je otklanjanje kvarova teško jer su kablovi isečeni u kablovskim oknima u dužinama od po nekoliko metara, na više lokacija. Zbog toga je potrebno zameniti kablove do susednih okana, pošto na ostacima kablova nije ostalo dovoljno rezerve za nastavljanje.

"Naše ekipe su na terenu i radiće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprekidno dok kvarovi ne budu otklonjeni. Očekujemo da to bude otklonjeno u sledeća dva dana i sanirano, pa očekujemo da ćemo za praznike, i pre toga, imati normalizovan telefonski saobraćaj u tom delu grada, pod uslovom da ne dođe do nekih novih krađa, mada smo počeli i s fizičkim obezbeđenjem okana da bismo sprečili nove havarije", kaže Zorić.

Ovo nije prvi put da su pretplatnici u Beogradu ostaju bez telefona zbog krađe kablova. Takva vrsta krađe nije redak slučaj u Srbiji ali ni u okolnim zemljama, kaže generalni direktor Telekoma Srbija Draško Petrović.

"Faktički se pajserima oštećuje kanalizacija pa se onda iseku kablovi. Koristi se jako visoka cena bakra na berzama i to se prodaje. Ovaj proces nije samo u Beogradu već je on u poslednje dve godine prisutan svuda u okruženju. Kompanije sa kojima sarađujemo imaju taj problem. Mi, zajedno sa MUP-om, koordinirano već mesecima vodimo akciju i optimisti smo da ćemo tu pojavu suzbiti", rekao je Petrović.

Krađa telefonskog kabla otežala je rad i poslovnim korisnicima, pa i Javnom preduzeću PTT Srbija. Kako je rekao direktor Direkcije za poštanske usluge Dragoslav Rašinac, na Novom Beogradu otežano posluje devet pošta.

"U poštama u Narodnih heroja, u Trećem bulevaru i pored kule Geneks, ne rade telefonske linije. Na tim mestima ne možemo da vršimo isplatu penzija korisnicima, pa ih preusmeravamo na pošte u bloku 21, u Centru Sava i u poštu kod Fontane", kaže Rašinac.

Dodatne probleme u poštama juče je izazvalo i poklapanje isplata penzija na šalterima i na kućne adrese, ali i isplata naknade za nezaposlene. Iz PTT-a mole korisnike da se strpe i da po novac dođu danas posle podne ili sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.