Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demografsko starenje nacije

Novi Sad -- U centralnoj Srbiji i Vojvodini prosečna starost populacije iznosi 38,9 godina, a predviđa se da će do 2050. ona biti čak 52 godine.

U Srbiji godišnje i dalje više ljudi umre nego što se rodi - na 78.186 novorođenih dolazi 104.320 umrlih, piše novosadski Dnevnik. U poređenju s ostatkom Srbije, Beograd je jedan od najstarijih gradova: prema popisu iz 2002. prosečna starost Beograđana je 40,4 godine. Novi Sad nešto "mlađi" sa prosekom od 39,8 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Najstarije stanovništvo je na jugu Srbije – Crna Trava i Gadžin Han opštine su u kojima je prosečna starost preko 50 godina. Tamo je uz nizak natalitet izražena i emigraciona komponenta. Jedine opštine koje nisu zahvaćene procesom starenja su Medveđa, Preševo i Bujanovac. Sve ostalo su područja ili duboke ili vrlo duboke demografske starosti.

Svake sekunde na planeti Zemlji se rode četiri nove bebe (tačnije 4,122). Evropa stari mnogo brže nego ostali regioni.

Na prvom mestu je Japan sa prosečnom starošću od 41,2 godine, sledi Italija sa 40,2 godine kolika je prosečna starost u Švajcarskoj i Nemačkoj, dok Švedska, Finska, Bugarska, Belgija i Grčka beleže srednju starost stanovništva, nešto veću od 39 godina.

Prognoze ukazuju da će do sredine ovoga veka svetska populacija biti veća za do tri milijarde ljudi, što znači da će na našoj planeti ukupno biti oko devet milijardi stanovnika. Međutim, samo nekoliko zemalja u razvoju će biti "odgovorno” za polovinu ukupnog porasta svetskog stanovništva.

Po podacima Centra za istraživanje svetskih migracija u Njujorku, Indija je u ovoj oblasti "najproduktivnija” jer beleži petinu svetskog nataliteta. Svetsko stanovništvo se povećava svake godine za 76 miliona osoba, a petina od tog broja rađa se u Indiji. Slede Kina sa 10 odsto ukupnog porasta stanovništva sveta, Pakistan, Nigerija, Indonezija i Bangladeš sa po četiri odsto porasta stanovništva.

Nasuprot tome, 50 zemalja beleži pad nataliteta. Očekuje se da će Rusija izgubiti najviše – oko 31 milion osoba, Ukrajina oko 20 miliona, Japan 16 miliona ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.