Demencija kosi penzionere u Srbiji

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demencija kosi penzionere u Srbiji

Od demencije u Srbiji boluje svaki deseti stanovnik stariji od 65 godina. Jedina ustanova u našoj zemlji u kojoj mogu da budu smeštena lica obolela od demencije nalazi se u Futogu.

Svaki deseti građanin Srbije, stariji od 65 godina, oboleo je od demencije, a manje od četiri odsto bolesnika uzima potrebnu terapiju, saopštilo je danas Udruženje

građana "Alc hajmer", povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv ove bolesti.

Precizna >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << statistika o obolelima od ove bolesti u Srbiji još ne postoji, kao ni sistemsko ulaganje u oblast medicine koja bi značajno poboljšala zdravstveno stanje obolelih, navedeno je u saopštenju.

Troje Srba dnevno otkrije da boluje od limfoma

Biljkom protiv Parkinsonove bolesti

Kožna oboljenja koja plaše ljude! (FOTO + VIDEO)

U Srbiji postoji samo jedan dom sa specijalizovanim smeštajem za lica obolela od demencije, koji je u junu otvoren u Futogu kod Novog Sada.

Specijalista neurologije Kliničkog centra u Novom Sadu Marija Semnić istakla je da postoje terapije koje podrazumevaju stabilizaciju bolesti, ali ne utiču na njen uzrok.

U celoj zemlji postoji samo jedan dnevni boravak za obolele od demencije, u Novom Sadu, i on funkcioniše zahvaljujući volonterskom radu članova Udruženja građana "Alc hajmer".

Postoje dva centra za poremećaje pamćenja i demencije pri kliničkim centrima u Beogradu i Novom Sadu, navodi se u saopštenju Udruženja.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.