Delić: Potreban je zakon o lekarima da se reši pitanje odgovornosti

Izvor: Blic, 23.Feb.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delić: Potreban je zakon o lekarima da se reši pitanje odgovornosti

Direktor Lekarske komore Srbije (LKS) Dragan Delić izjavio je danas da je potrebno doneti zakon o lekarima i o lekarstvu kojim bi se potpuno definisao položaj lekara, pa i pitanja lekarske greške i odgovornosti.

Delić je rekao da je u toj oblasti dobio saglasnost resornog ministra, da je razgovarao sa predstavnicima parlamentarnog Odbora za zdravlje i da je načelno postignuta saglasnost, a da je u planu da se tokom ove godine zajednički i sa nevladinim organizacijama radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na takvom zakonu.

Direktor LKS je, na TV Pink, ukazao da Srbija nema zakon o lekarima koji bi kompletno obuhvatio prava lekara i njihovu odgovornost, a koji je, inače, postojao još u Kraljevini Jugoslaviji.

- Moramo jednim sveobuhvatnim zakonom da potpuno definišemo naš položaj, pa i pitanje lekarske greške i odgovornosti, da to bude jedan preventivni mehanizam, ali i mehanizam sankcionisanja - istakao je Delić.

Direktor LKS se založio za maksimalnu odgovornost, ističući da ne želi nikoga da brani, ali da se mora shvatiti da lekari ne rade u optimalnim uslovima.

Na pitanje novinara o tome šta bi savetovao nezadovoljnim pacijentima, Delić je rekao da postoje sistem za unutrašnji nadzor, spoljašnja kontrola, inspekcija Ministarstva zdravlja, krivična, gradjanska i profesionalna odgovornost.

- Svako može slobodno da se javi sudu časti, LKS sa dopisom, obrazloženjem o čemu se radi. Mi po automatizmu odmah aktiviramo naš sud časti - dodao je Delić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Delić:Potreban je zakon o lekarima

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Feb.2015

Direktor Lekarske komore Srbije (LKS) Dragan Delić izjavio je danas da je potrebno doneti zakon o lekarima i o lekarstvu kojim bi se potpuno definisao položaj lekara, pa i pitanja lekarske greške i odgovornosti...Delić je rekao da je u toj oblasti dobio saglasnost resornog ministra, da je razgovarao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.