Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija SPC s Kofijem Ananom

Vašington -- Delegacija Srpske pravoslavne crkve razgovarala je u utorak u Vašingtonu s generalnim sekretarem UN Kofijem Ananom.

Razgovarano je o situaciji na Kosovu i Metohiji, a episkop zahumsko-hercegovački Grigorije izjavio je da je razgovor sa Ananom bio iskren i srdačan.

"Stav Crkve je da politička rešenja treba da budu povoljna za sve, ali bez obzira na to kakva će ona biti mi ćemo ostajati tamo gde postoje naše svetinje i naš narod i gde postoji naša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkva, vekovima", rekao je on.

On je rekao da je bilo reči i o povratku i obnovi svetinja na Kosovu. "Bez obzira na neke pokušaje da Memorandium o zaštiti svetinja bude dezavuisan, on je veoma dobar. Anan je obećao da će UN biti dobar partner Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da očekuje da SPC igra značajnu ulogu u održavanju multietničnosti na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Delegacija SPC boravi u višednevnoj poseti SAD, gde će s predstavnicima Stejt departmenta i Kongresa razgovarati o situaciji u kojoj se nalaze SPC i srpski narod na Kosovu.

Memorandum

Memorandum o razumevanju o dogovorenim opštim principima za obnovu objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji predviđa da obnovom rukovodi petočlana komisija na čijem je čelu međunarodni ekspert.

Za obnovu je predviđeno 4,2 miliona evra, uplaćenih u fondove kosovskih vlasti. Obnovom ne smeju biti menjani vlasništvo, funkcija ili identitet objekata SPC.

Stručnjaka koji rukovodi Komisijom treba da imenuju Savet Evrope, Evropska komisija ili neka druga međunarodna agencija. Ostala četiri člana su predstavnik SPC-a, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, predstavnik ZSK-a sa Kosova i predstavnik Ministarstva kulture, omladine i sporta Vlade Kosova.

UNMIK je obavezan da podržava rad Komisije koordinišući pitanja bezbednosti i posredujući između strana kada i ako to bude potrebno. UNMIK treba da obezbedi i tehničku pomoć, preko odgovarajuće agencije.

Komisija će raditi na realizaciji preporuka Saveta Evrope i UNESKO-a radi obnove pravoslavnih svetinja oštećenih na Kosovu u martu 2004. Memorandum precizira da predstavnici SPC mogu da predlože promene u vezi sa preporukama SE ili UNESKO, a Komisija će razmotriti te predloge.

"Komisija treba da omogući najviši stepen razumevanja za stavove predstavnika SPC povodom određivanja glavnih poslova, koji će biti preduzeti novcem koji će obezbediti Vlada Kosova ili bilo koji drugi donator", navodi se u Memorandumu. Komisija će pripremiti tendersku dokumentaciju u saradnji s lokalnim ekspertima i drugim relevantnim partnerima. To telo će objaviti globalne tendere kako bi privuklo firme koje imaju iskustva u izgradnji i obnovi pravoslavnih crkava i spomenika. Kada Komisija izabere firme koja će raditi na nekom objektu, odluka će biti dostavljena predstavnicima SPC-a, koji mogu da traže ponovno razmatranje odluke. Konačnu odluku, međutim, donosi Komisija. Ako SPC ne prihvati takvu odluku, finansiranje konkretnog objekta neće biti vršeno iz fondova Vlade Kosova.

Đorđević: Neke vladike ponizile patrijarha

Sociolog religije Mirko Đorđević ocenio je da su pojedine vladike SPC-a ponizile patrijarha Pavla, vršeći pritisak na njega da povuče potpis sa Memoranduma.

Đorđević je ocenio da je u SPC na delu otvoreni konflikt vladika koje se protive bilo kakvoj saradnji s kosovskim institucijama i onih koji smatraju da jedino kroz dijalog može biti rezultata.

Patrijarh Pavle je 24. marta potpisao Memorandum o razumevanju, ali je 26. marta objavljeno da je poglavar SPC povukao potpis pošto je upoznat s nekim novim činjenicama. U nedelju, 27. marta, posle vanrednog zasedanja Sinoda SPC, saopšteno je da patrijarhov potpis ostaje na snazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.