Izvor: Blic, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekani predložili, studenti sve odbili

Dekani predložili, studenti sve odbili

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu ni juče nije bilo nastave, a studenti su i šestu noć proveli u slušaonicama. Odbor studentskog protesta i dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta pokušavali su juče da se dogovore oko zajedničke platforme u kojoj se traži veće učešće države u finansiranju fakulteta, čime bi se stvorila mogućnost za smanjenje školarina.

Šestonedeljni protest studenata Beogradskog univerziteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je kulminirao sredinom prošle nedelje potpunom blokadom Filozofskog fakulteta u Beogradu, nastavlja se danas u 12 sati. Studenti ne odustaju od zahteva da se izjednače postojeća zvanja diplomirani sa novim zvanjem master, školarine smanje za 50 odsto, ali i da se jasno utvrde kriterijumi za određivanje visine školarina. Posle sednice dekanskog kolegijuma, studentima je juče ponuđen predlog platforme koja bi trebalo da bude upućena Vladi i Ministarstvu prosvete. Međutim, studenti su izneli određene zamerke na ponuđenu platformu, a najviše im je zasmetalo to što se studentski protesti označavaju kao nasilni. Do studenata je stigla i vest da bi učesnici protesta mogli biti kažnjeni, što je izazvalo veliki revolt među akademcima.

- Ne prihvatamo pokretanje disciplinskog postupka protiv studenata koji su učestvovali u protestu. Niko ne sme biti kažnjen zbog borbe za poštovanje zakonitosti - rekao je juče Tadej Kurepa iz odbora studentskog protesta.

Zajedničku platformu koju su predložili Aleksandar Kostić, dekan Filozofskog fakulteta, i predstavnici studentskog protesta podržavaju i Studentska unija Srbije i Savez studenata Beograda.

- Pitanje školarina mora da se reši na nivo države, donošenjem određenog socijalnog programa. Po prvi put dekan jednog fakulteta izlazi sa ovakvom platformom, i to je jako pohvalno - rekao je za 'Blic' Dušan Zlokolica iz Saveza studenata Beograda.

Inače, juče su studenti Beogradskog fakulteta organizovali prikupljanje potpisa podrške studentskom protestu i studentskim zahtevima.

- Na Filološkom fakultetu sakupljeno je oko 1.000 potpisa, na Arhitektonskom oko 500, a očekujemo podatke i sa drugih fakulteta - kaže Tadej Kurepa.

V. Nedeljković

Odluka akademaca: Nema dogovora

Odbor studentskog protesta odlučio je sinoć da ne prihvati ponuđenu platformu jer im, kako kažu, ne nudi ništa konkretno. Studenti poručuju da se protest nastavlja i da neće odustati dok se ne ispune svi njihovi zahtevi. Filozofski fakultet će najverovatnije i danas biti blokiran.

- Platforma je trebalo da postane zajednička onda kada je prihvate studenti. Predlog koji nam je dostavio dekanski kolegijum ne podržava naše zahteve i nudi apstraktna rešenja za konkretne probleme i mi ga ne prihvatamo, rekao je sinoć za 'Blic' Tadej Kurepa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.