Dekani čekaju uputstvo nadležnih

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekani čekaju uputstvo nadležnih

Posle baklje i dojava o lažnoj bombi studenti nastavljaju protest na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je juče da je izveštaj prosvetne inspekcije na Filološkom i Filozofskom fakultetu završen i da će uskoro biti prosleđen upravama tih fakulteta sa objašnjenjem kako treba dalje da postupaju.

„To što studenti ova dva fakulteta i pored postignutih dogovora i dalje blokiraju fakultete, dovodi u pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravi motiv njihovih protesta”, rekao je Obradović juče u Nišu.

Na naše pitanje šta će se dogoditi ukoliko studenti nastave s protestom, rektor Univerziteta u Beogradu dr Branko Kovačević i dekan Filološkog fakulteta dr Aleksandra Vraneš kažu da čekaju uputstvo ministra prosvete i da će posle toga biti razgovora na Senatu, odnosno dekanskom kolegijumu, ali da će verovatno biti usvojene sve preporuke u skladu sa postignutim dogovorom studenata i prosvetnih vlasti u petak.

– I mi se pitamo šta će biti ako nastave i volela bih da i meni studenti odgovore zašto da nastave blokadu, zašto da se gubi pola godine u njihovim životima ako im se u svemu izašlo u susret. Pozivam i molim studente da porazgovaraju sa kolegama iz parlamenta i da se vrate na nastavu – kaže profesorka Vraneš, koja se juče susrela i sa dekanom Filozofskog fakulteta dr Vesnom Dimitrijević.

S druge strane, organizacija „Marks 21”, koju su zvaničnici Univerziteta označili kao organizatore blokade, saopštili su „da će studentkinje i studenti nastaviti borbu još masovnije, disciplinovanije i jedinstvenije”, uz poziv akademcima „da ne dozvole provokatorima da ih dele”.

Na sajtu ove organizacije se navodi da je reč o „revolucionarnoj radničkoj organizaciji”, koja je predstavnik internacionalne revolucionarne struje pod nazivom Internešenel sošalist tendensi (International Socialist Tendency, IST) u Srbiji, a postoji u više od trideset zemalja. Zalažu se za revoluciju umesto reformi, protiv su evroatlantskih integracija

Mi nismo organizatori protesta, ali ga podržavamo i kao studenti u njemu učestvujemo”, kažu predstavnici ove organizacije koji u svakom susretu sa medijima i prosvetnim vlastima insistiraju na anonimnosti.

Oglasila se i Anarhosindikalistička inicijativa, koja tvrdi da su blokade fakulteta socijalnog karaktera, da nisu pod kontrolom političkih organizacija i da u protestu „učestvuju studenti koji su direktno ugroženi sramno visokim dažbinama koje su im nametnute, kao i njihove kolege koje se sa njima solidarišu”.

I plenumi Filološkog i Filozofskog fakulteta su saopštili juče da neće odustati od zahteva, uprkos lažnim dojavama o postavljenoj bombi i napadima izgredničkih grupa. Upitan da prokomentariše poziv rektora da se država umeša u blokadu, profesor Filološkog fakulteta dr Ljubiša Rajić odgovara: „Država uvek može da interveniše, jer raspolaže silom, ali vlada nema moralno pravo da to učini, jer je prvo odbijala da razgovara sa studentima, a posle izjave rektora o nekakvoj izmišljenoj grupi marksističkoj grupi, pojavili su se momci sa kapuljačama i sve izgleda kao da smo se vratili u devedesete.”

Na naš komentar da organizacije nisu izmišljene, profesor Rajić odgovara da nema šanse da anarhosindikalisti rukovode protestom, u šta se uverio i razgovarajući sa studentima.

– Oni se možda mešaju u ovaj protest, kao što se mešaju i sve stranke i pokušavaju nešto da ućare, kao što svi pokušavaju od prvog studentskog protesta na ovamo – kaže dr Rajić, dodajući da protestom „rukovodi grupa bandoglavih studenata kojima ne možeš objasniti neke stvari”.

On kaže da protest ipak podržava, ali ne u potpunosti, jer je činjenica da su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o Filološkom fakultetu i da čak postoji problem u dve generacije da nemaju koga da upišu na budžet, pa rezultat može biti da država oduzme fakultetu ta mesta. Međutim, školarine jesu neopravdano visoke, dr Rajić kaže: „Neopravdano je da generacija koja se školovala besplatno, u ovakvoj situaciji tera mlade da plaćaju školovanje, što je inače već unapred plaćeno kroz poreze koje plaćaju roditelji.”

----------------------------------------------

Profesori podržavaju studente

Podršku studentima juče su uputili i profesori dr Zagorka Golubović i Nedeljko Kuljić. Po mišljenju profesorke Golubović ovo je nastavak borbi koje su vođene na Univerzitetu devedesetih godina, dok profesor Kuljić smatra da su „aktuelnagibanjanauniverzitetusigurnoodjekmasovnogsvetskogpokreta’OkupirajmoVolstrit’ protivfinansijskogkapitalaiopštegevropskogantibolonjskogstudentskogpokreta”.

Sandra Gucijan

objavljeno: 25.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.