Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekada Roma

Sofija -- U Sofiji se u sredu održava skup "Dekada Roma", na kojem su se sastali lideri osam država centralne i istočne Evrope.

Lideri su se obavezali da narednih 10 godina rade na ukidanju diskriminacije i prevazilaženju razlika između Roma i ostalih članova društva. "Angažujemo se na podršci učešću romske zajednice u svakoj zemlji za postizanje ciljeva 'Dekade Roma'", kaže se u Deklaraciji koju su potpisali predstavnici vlada Bugarske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatske, Makedonije, Češke, Rumunije i Slovačke.

Deklaracija poziva i druge države da se priključe njenim principima. Skupu su prisustvovali predsednik Svetske banke Džejms Volferson, šef Instituta "Otvoreno društvo" Džordž Soros, poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici Luksemburga, predsedavajućeg Evropske unije, i drugi zvaničnici i predstavnici romskih zajednica zemalja uključenih u inicijativu.

Ciljevi

Ključni ciljevi "Dekade Roma" su obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i poboljšanje stanovanja Roma i borba protiv diskriminacije te etničke zajednice. Romi su najsiromašnija manjina u Evropi, a istraživanja Svetske banke u osam zemalja koje su pokrenule inicijativu pokazuju da je siromaštvo kod njih pet do 10 puta, a nezaposlenost tri do četiri puta veća nego u ostalim etničkim zajednicama.

Planiranjem inicijativa u "Dekadi Roma" rukovodiće Međunarodni organizacioni komitet u čijem će sastavu biti predstavnici vlada i romske zajednice svake od zemalja-učesnica.

Ali kako u realnosti izgleda primena pomenute deklaracije. Više desetina Roma negodovalo je jer početak skupa "Dekada Roma" u Sofiji nije bio direktno emitovan na državnom radiju i televiziji, iako je to bilo najavljeno. Romi su zvali telefonom bugarsku vladu i negodovali. Direktnog prenosa nije bilo, jer su poslanici odlučili da se umesto toga prenosi važna sednica Skupštine i time doveli vladu u nezgodan položaj.

Potpisao i Koštunica

Jedan od potpisnika zajedničke Deklaracije je i premijer Srbije Vojislav Koštunica. On je u Sofiji rekao da je unapređivanje prava Roma jedan od osnovnih preduslova za demokratizaciju društva i naglasio da je Vlada Srbije posvećena ostvarenju tog cilja.

U obraćanju učesnicima međunarodnog skupa "Dekada Roma", Koštunica je rekao da "manjinske nacionalne zajednice treba da budu mostovi za saradnju država regiona", a njihovo prisustvo i učešće u društvenom i kulturnom životu balkanskih država "izvor bogatstva i kulturnog diverziteta".

Koštunica je ujedno, predstavio i mere koje je SCG preduzela u cilju uanpređenja prava Roma, od usvajanja Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, preko osnivanja Sekretarijata za romsku nacionalnu strategiju do pripreme akcionih planova u oblastima najvažnijim za poboljšanje položaja Roma, obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Koštunica je posebno naglasio da su "pripadnici romske zajednice zajedno sa svojim srpskim komšijama bili žrtve velikog etničkog čišćenja koje se desilo tokom 1999, nakon dolaska medjunarodnih snaga na Kosmet".

Dodao je da se njihova osnovna ljudska prava i dalje masovno krše na Kosovu i da najveći broj još ne sme da se vrati u područja sa kojih su izbegli.

Svetska banka protiv diskriminacije Roma

Predsednik Svetske banke Džejms Volferson smatra da je "neprihvatljivo" da položaj romske manjine u Evropi bude toliko lošiji u odnosu na većinu stanovništva. "U kontekstu ujedinjene Evrope neprihvatljivo je imati jednu jednu veliku i rastuću romsku manjinu, koja je u toliko goroj situaciji nego većina, koja se pak brojčano smanjuje", rekao je Volferson.

On je, kako se navodi u saopštenju Svetske banke, dodao da je to moralno neprihvatljivo, ali i da je politički nezamislivo u kontekstu dugoročne evropske stabilnosti i bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.