Dejanović: Najbolji radnici roditelji, brinu o egzistenciji deteta

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejanović: Najbolji radnici roditelji, brinu o egzistenciji deteta

Poslodavci treba da budu najzadovoljniji kada zapošljavaju roditelje, jer roditelji imaju najveći stepen odgovornosti za rad, budući da treba da zarade za decu i sebe, navela je za RTS Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za populacionu politiku.
Slavica Đukić Dejanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da su roditelji najbolji radnici i da treba stimulisati one poslodavce koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na taj način prilaze roditeljima i na taj način usklađuju rad i roditeljstvo.

"Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu", rekla je Đukić Dejanovićeva. 
Ukazujući na raznolikost problema "od regiona do regiona", ministarka je kao primere navela jugoistok Srbije gde, kako kaže, preovladava patrijarhalni obrazac po kome je briga o deci zadatak majki.  
Dodaje i da Srbija ima dobre zakone, da je posebno "izvanredan zakon o zabrani diskriminacije" i da radnici ne bi trebalo da se ustručavaju da prijave poslodavce.
"Poslodavac nema pravo da postavlja lična pitanja poput – da li ćete imati decu, njima je to zabranjeno. Mi moramo da ohrabrimo sve one koji su se našli u takvoj poziciji da prijave poslodavce jer pitanja lične prirode predstavljaju diskriminaciju, oduzimate im elementarno pravo na rad. Takvih pitanja ne treba biti i ne sme biti", izričita je ministarka. 
Za radnike pred penziju klizno radno vreme
Osvrćući se na rezultate istraživanja "Međugeneracijska razmena i stavovi", navodi da su rezultati istraživanja pokazali da treba mnogo više da se radi na razbijanju predrasuda.
"Suštinski, emotivne, porodične, finansijske veze unutar različitih generacija u našoj kulturi su vrlo snažne to govori istraživanje, a nekako se stiče utisak da kad pomenemo stara osoba, da to asocira na razmišljanje – ona opterećuje, ona je bolesna, nezadovoljna i teška. Prosto jedna vrsta stigmatizacije starih na prvi pogled. Međutim, suštinski rezultati upravo to demantuju – stari su poželjni, oni su nam jedan deo ekonomske sigurnosti, njihova znanja, veštine, dobronamernost, potreba da ako treba budu žrtve za čitavu porodicu", objašnjava Đukić Dejanovićeva.
Dodaje da predrasude postoje i kada su u pitanju mladi. 
"Površni su, brzi, sebični su, a zapravo naši mladi kroz različite volonterske aktivnosti, kroz učenje, sticanje veština vrlo su dragoceni. Mladi su ti koji uglavnom vode bake i deke lekaru, pomažu da popune obrasce", objašnjava ministarka.
Ističe da treba raditi na promociji razbijanja određenih stereotipâ, koji su negativni.
Dodaje da postoji razmena znanja između mladih i starih.
"Rezultati su pokazali da mladi mogu da uče od starih i obrnuto. I zato treba osmisliti programe gde će starije osobe kroz radionice, čitaonice sticati nove veštine", navodi Đukić Dejanovićeva.
Dodaje da su stariji spremni da se žrtvuju za decu i da im posebno teško pada odlazak u penziju.
"Oni su spremni da se žrtvuju za decu. Posebnu pažnju treba obratiti na generaciju koja odlazi u penziju jer ljudi koji su u svojoj struci prelazak u penziju doživljavaju dramatično. Smatram da im treba omogućiti postepen odlazak u penziju, kroz neko klizno radno vreme", navodi ministarka.
Ističe da živimo u društvu koje se ubrzano menja, i demografski podaci pokazuju da evropsko stanovništvo ubrzano stari.
"Imamo sve veći broj starih lica. Prosečna starost nam je 43 godine", navodi Đukić Dejanovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Najbolji radnici roditelji, brinu o egzistenciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2019

Poslodavci treba da budu najzadovoljniji kada zapošljavaju roditelje, jer roditelji imaju najveći stepen odgovornosti za rad, budući da treba da zarade za decu i sebe, rekla je danas ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović...Ona je gostujući na RTS navela da su roditelji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.