Izvor: B92, 12.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit krvi zbog praznika

Beograd -- Institut za transfuziju krvi raspolaže dvodnevnim rezervama krvi, a zbog sezone praznika manje je davalaca nego inače.

Dnevno se prikupi oko 100 jedinica krvi, a za optimalno funkcionisanje potrebne su trostruko veće količine ove dragocene tečnosti, kaže za B92 doktorka Nataša Vavić iz Instituta za transfuziju.

"Mi, praktično, sa 300 jedinica krvi u Beogradu možemo sve programe da zadovoljavamo bez problema, a ukoliko bi taj broj bio smanjen, onda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema stepenu hitnosti, svakako da prioritet imaju hitna stanja u medicini, a zatim hladni operativni programi bi morali da se odlažu", kaže ona.

Nataša Vavić objašnjava da je situacija ista i u zemljama u okruženju, kada je reč o sezonskom deficitu krvi.

"Sezonski deficit, kako zimski, tako i letnji, zaista postoji u svim zemljama i vezan je zaista za ove periode praznovanja", dodaje ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.